Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасне групе или „вукови самотњаци“: Постаје ли југ Србије опет бункер за албанске терористе

© AFP 2023 / Саша ЂорђевићАлбанци на протесту у Бујановцу
Албанци на протесту у Бујановцу - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
На југу Србије и данас има радикалних исламиста и оних који су задојени великоалбанском идејом, каже Милован Дрецун. Оружје које пролази кроз руке албанске мафије намењено је разним терористичким групама на Косову и Метохији, које још верују да могу да понове погром над Србима из 2004. године, упозорава Зоран Анђелковић.
После хапшења члана криминалног клана Ваљона Арифаја из Призрена у Суботици пре месец дана, код кога је нађено илегално наоружање, припадници српских безбедносних снага ухапсили су у Бујановцу такође Албанца код кога је пронађена велика количина експлозива, разне врсте наоружања и других убојитих средстава. Он је ухапшен и задржан у полицији због постојања основа сумње да је извршио кривично дело тероризам.

Репови екстремних Албанаца на југу Србије

Да ли су Бујановац и Прешево али и неки други делови Србије постали „бункери“ за албанске терористе? И може ли да нам се деси да нас међународна заједница због оваквих хапшења „прозове“ да не поштујемо мањинска права, у овом случају Албанаца у Србији?
Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију, каже да нема никакве дилеме да постоје Албанци са неким екстремним идејама и да постоје ветерани Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ) који су активни на Косову и Метохији.
„Доста има и радикалних исламиста који су задојени том идеологијом џихадизма на подручју Прешева и Бујановца а који су претежно албанске националности. Наравно да постоје и илегални канали које користи мафија управо на том подручју за шверц наркотика, оружја и миграната и све то ствара безбедносно веома осетљиву ситуацију и рекао бих неку врсту безбедносног вакуума где екстремисти увек могу да делују,“ наводи Дрецун.

Групе или „вукови самотњаци“

Наш саговорник констатује да је могуће да под утицајем тих радикалних идеологија, било да се ради о великоалбанским, радикално исламистичкој или о екстремним политичким идејама припајања такозване Прешевске долине лажној држави Косово, да се појаве екстремисти који би се борили за те идеологије и политичке идеје.
„Те идеје се увек спроводе употребом наоружања, извођењем насилничких, терористичких појединачних или групних напада. До сада их није било, што значи да наша полиција и друге службе безбедности добро раде свој посао. То потврђује и ово хапшење о коме треба сазнати више детаља јер се не зна да ли је приведени био повезан са неком групом или је намеравао да делује сам ни какве је планове и активности имао,“ напомиње Дрецун.
Он, међутим, примећује да с обзиром да Албанци са југа Србије имају и свог представника у Скупштини Србије и да се економска ситуација на југу Србије мења, смањује се простор за деловање тих екстремиста са терористичким циљевима.
„Треба видети у наредном периоду да ли ће се открити још неки појединци који који су повезани са овим ухапшеним па да може да се каже да ли је постојала нека организована група, али чини ми се да је то више она прича о такозваним „вуковима самотњацима“,“ сматра Дрецун.

Позната спрега албанске мафије са тзв. Косовом

Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, каже да је општепознато да је албанска мафија у Европи јака и да су две основне полуге криминала којима се они баве трговина дрогом и оружјем.
„То што појединци имају толико оружја не мора да значи да они спремају појединачне нападе, што ипак не треба сасвим искључити, али је пре свега то оружје намењено разним терористичким групама на Косову и Метохији, јер они се још увек надају да могу да понове погром над Србима из 2004. Године, да ће се обрачунати са Србима и протерати их са њихових вековних огњишта,“ напомиње Анђелковић.
Наш саговорник истиче да ће наша држава, што се тиче југа Србије, све да учини да такве терористичке групе и базе и појединце санкционише и ухапси.
„Имајући у виду да је албанска дијаспора присутна у разним европским земљама, онда им тзв. Косово а самим тим и Србија служе као пролазна или полазна тачка одакле се све то дистрибуира. Када је реч о оружју, оно је нешто што је у врху пирамиде њихових криминалних активности,“ подсећа Анђелковић.

Од ЕУ све можемо да очекујемо

Анђелковић додаје и да се не би изненади да неко из ЕУ одреагује на ово хапшење и да нас прозове за кршење мањинских права али исто тако каже да би то било мало небулозно с обзиром на количину оружја и експлозива који су пронађени код ухапшеног Албанца.
Према расположивим информацијама, код Албанца ухапшеног у Бујановцу је пронађена већа количина наоружања - десет пушака, један снајпер са пригушивачем, један шкорпион са пригушивачем, килограм експлозива, као и већа количина муниције.
Сумња се да је оружје набављено илегалним каналима, а да је намера осумњиченог била даљи транспорт оружја на подручје Косова и Метохије.
Хапшење Албанца из Бујановца осумњиченог за тероризам - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
СРБИЈА
Ухапшен Албанац у Бујановцу осумњичен за тероризам: Пронађено оружје и експлозив /фото/
Албанац - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2015
Албанска мафија зарадила милионе на кријумчарењу миграната
Kосовски албанац љуби заставу  - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
СРБИЈА
Ново обећање Албанцима из Вашингтона: Није довољно Косово – пипци се шире и на ужу Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала