- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Политички земљотрес у Јапану: Четири члана владе дала оставке због скандала за два месеца

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПремијер Јапана Фумио Кишида
Премијер Јапана Фумио Кишида - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
Влада Јапана премијера Фумија Кишиде суочена је са политичким земљотресом, пошто је четврти њен члан у последња два месеца поднео оставку због скандала. Потреси су погодили владу Јапана само четири месеца после њене реконструкције.
Министар за обнову Кенја Акиба дао је оставку после оптужби за кршење изборних закона, злоупотребу јавних фондова и блискост са Црквом уједињења, контроверзном религијском организацијом.
Акибину оставку тражили су не само опозициони представници, већ и посланици владајуће Либерално-демократске партије (ЛДП) уочи редовне седнице парламента која треба да буде одржана у јануару.

Проблеми са већином

Оставка министра тумачи се као Кишидина жеља да избегне проблеме са већином у тренутку када треба да се гласа за државни буџет за фискалну 2023, преноси јапанска агенција Кјодо.
Оставка четвртог члана владе додатно би могла да наруши популарност Кишидиног кабинета, која је на ниским гранама, са подршком од само 30 одсто пред локалне изборе који су заказани за април, наводи Кјодо.
Притисак на Кишидин кабинет извршио је и мањински партнер у влади, Натсуо Јамагучи, лидер партије Комеито, који је рекао како је одлазак четвртог министра у кратком року „за жаљење“.
Са друге стране, Кента Изуми, лидер највеће опозиционе партије, Уставне демократске партије Јапана, изјавио је како је „администрација пред колапсом“.
Акиба је демантовао оптужбе да је у вези са Црквом уједињења, али је признао да је један одбор његове партије ЛДП дао 360 америчких долара двема групама повезаним са том религиозном организацијом, тако што се претплатио на њихов часопис.

Везе са Црквом уједињења

Иначе, везе ЛДП са Црквом уједињења, која је основана као антикомунистичка у Јужној Кореји 1954. године, један су од главних фактора због ког пада рејтинг Кишидиног кабинета, наводи Кјодо.
Та црква доведена је у везу и са убиством некадашњег премијера Шинза Абеа, будући да је атентатор Тетсуја Јамагами изјавио како је пуцао у Абеа јер је Јамагамијева мајка давала велике донације Цркви уједињења, због чега је био огорчен. Атентатор је сматрао да је Абе био повезан са том организацијом.
Иначе, пре Акибе, оставке су дали и министар економије Даиширо Јамагива, за кога је такође откривено да је повезан са Црквом уједињења, министри правде Јасухиро Ханаши и унутрашњих послова Минору Терада због оптужби у вези са политичким фондовима. Оставку је поднео и Мио Сугита, заменик министра унутрашњих послова, такође је недавно дао оставку, услед оптужби за дискриминацију према полу и етничкој припадности.
Шинзо Абе - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
СВЕТ
Јапан: Истрага о Цркви уједињења након убиства Абеа
Застава Јапана - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
СВЕТ
Премијер Јапана реконструисао владу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала