Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вјоса Османи: Уклањање барикада може довести до жртава

© AP Photo / Olivier MatthysПредседница привремених приштинских институција Вјоса Османи
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
Барикаде на северу Косова и Метохије никада нису биле опасније, њихово уклањање може довести до жртава, рекла је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи и додала да ЗСО може бити формирана само као невладина организација.
Османијева је казала да у француско-немачком плану за Косово и Метохију постоји много тога што треба разјаснити.
„Желим да будем веома искрена према грађанима Косова како не бих стварала нека велика очекивања у вези са тим документом. Од почетка смо тај документ називали добром основом за разговоре, али никада нисмо рекли да документ као такав без икаквих измена може бити прихватљив за Косово, јер има много ствари које треба разјаснити, на шта су тачно мислили аутори, јер се могу тумачити на различите начине“, рекла је Османијева.
Она је, између осталог, за приштинске медије изјавила да барикаде не северу никада нису биле опасније и додала да је процена безбедносних институција да њихово уклањање може довести до жртава.
„Није Косово то које је у било ком тренутку ускратило права, већ су барикаде на челу са Вучићем довеле до оваквих ситуација јер ми нисмо поставили те барикаде. Ако су и даље ту, то није зато што није било спремности косовске полиције да их уклони, већ зато што је заједничка процена и косовских и међународних безбедносних институција да тренутно уклањање може довести до многих жртава“, рекла је Вјоса Османи.
Она је поновила да се општине са српском већином могу удружити у невладину организацију.
„За ЗСО постоји члан у том документу из 2015. године који налаже да се прође кроз уставни суд и то је својеврсни предуслов за његово самоспровођење. Дакле, поштујући одлуку устава, поштујемо и сам споразум. ЗСО је, као што знате, предвиђена као могућност и у садашњим законима Републике Косово, чак и без њихове промене. Они предвиђају да се општине могу међусобно удружити у облику невладиних организација где онда лобирају за више права на централном нивоу“, казала је она.
Александар Вучић у хеликоптеру на путу за Рашку где се састаје са представницима Срба са КиМ - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
СРБИЈА
„Прихватићу сваки одговор о барикадама, али реците ми шта је план“: Вучић у Рашкој са Србима са КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала