- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сибир у Америци: Негде снијег, негде лабудови - зашто је клима „полудела“ на крају децембра

© AP Photo / Kyodo NewsСнежна олуја у Јапану
Снежна олуја у Јапану - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Пратите нас
Последњих дана децембра, пролећне температуре у Србији и у исто време сибирске у Северној Америци. Да ли је то већ виђена појава која се циклично јавља, или је реч о последици климатских промена?
На то питање Спутњика наш познати метеоролог Недељко Тодоровић каже да то никако није продукт климатских промена које узрокује човек, о којима се, како истиче, у медијима пуно прича.

Шта је са климом

Ових дана свет обилазе снимци Америке оковане снегом и ледом, уз температуру која се у појединим деловима спустила и на минус 45 степени Целзијуса, што је за последицу имало и људске жртве.
С друге стране, пак, у Србији, у којој је већим делом такође континентална клима, праве пролећне температуре кад им време није. Усред дана иду до плус 15 степени, чак и плус 18. Ни налик онима које бисмо очекивали, па и прижељкивали уочи Нове године.
Тодоровић је изричит у томе да није реч о последицама климатских промена на које утиче човек.

„Човек не може да мења климу. Ово су све природни процеси и ово није никаква климатска промена. И раније је тога било, зависи од сезоне до сезоне. Неке зиме је то у Америци израженије, неки пут мање изражено и тамо се смењују топли и хладни периоди у току зиме, исто као и код нас. Само што је код њих у том централном делу веома изражена та јака, континентална клима, па је лети вруће, а зими хладно“, објашњава наш познати метеоролог.

Равнотежа у природи

Он додатно прецизира да када је у Северној Америци хладно, онда је то баш хладно, значајније него код нас, јер смо ми овде и под утицајем Средоземља, па толико хладно не може да буде. Али када се иде у дубину евроазијског континента тога има. Значи то је, како каже, одраз једне типичне континенталне климе.
© Sputnik / Лола ЂорђевићУ Србији само улични декор подсећа да за који дан стиже Нова година, јер су температуре пролећне
Божићни базар у Кнез Михаиловој  - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
У Србији само улични декор подсећа да за који дан стиже Нова година, јер су температуре пролећне
На питање, да ли је случајност то што су у исто време код нас тако високе температуре за ово доба године, а у Америци сибирске, Тодоровић каже да то никако није случајност и да управо има везе једно са другим због равнотеже у природи.
„Не може истовремено свуда у свету да буде хладно, или топло. Мора да постоји равнотежа, тако да ово није ништа ново. Мислим да је прошле године у Америци у два, или три наврата био исто тако период хладног времена, али са нешто мање ниским температурама него ове године. Ово је баш период са екстремно израженим ниским температурама, ветар у комбинацији са снегом. А екстреме је немогуће прогнозирати унапред“, истиче Тодоровић.

Ни ново, ни необично

Он је објаснио да је немогуће прецизно више од 15 дана унапред прогнозирати такав екстремни догађај било где у свету. Једино се може оценити да ли ће зима бити хладнија, топлија, влажнија…
Подаци нам говоре да је било и хладних и топлих децембара. Не догађа се сваке године да нам крај децембра буде баш овако топао, али се и то догађа.
Он подсећа да смо на нашим просторима средином осамдесетих година прошлог века имали веома хладне и снежне зиме, али да су пре тога, седамдесетих биле благе са мало снега. То је смена топлих и хладних периода, па и екстрема. То је природа и није то ништа ново и необично, закључио је Тодоровић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала