- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вуковар избацио ћирилицу

© AP Photo / Darko VojinovicПротест против ћирилице у Хрватској
Протест против ћирилице у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Пратите нас
Градско веће Вуковара донело је одлуку о изменама градског статута којима се бришу одредбе о службеној употреби српској језика и ћириличног писма, те ставило ван снаге одлуку о остваривању равноправне употребе језика и писма српске националне мањине на подручју Вуковара.
Одлука о избацивању ћирилице и српског језика из службене употребе донета је на основу резултата пописа становништва у Хрватској, којим је утврђено да у Вуковару живи 29,73 одсто Срба, а за статус службеног језика потребно је да их буде једна трећина.
Председник Демократског савеза Срба Срђан Милаковић, иначе бивши заменик градоначелника Вуковара, рекао је како је то „поклон вуковарским Србима на крају године од политичке гарнитуре на челу са градоначелником Пенавом“.
„Овим је окончано десетогодишње насиље над ћирилицом и српским језиком, а у том периоду су разна државна тела учинила све да до примене овог права српске заједнице никада ни не дође. Попис становништва 2021. чекао се као спасоносно решење у нади да ће Срба у Вуковару бити мање. Иако је попис показао проценат заступљености српске заједнице од готово 30 одсто – никоме ни на памет није пало да се ово право српске заједнице у Вуковару задржи“, рекао је Милаковић.
Он је цитирао и једног од већника Вуковара, који је на седници рекао како „ми не морамо мењати статут и укинути ово право, али хоћемо“.
„Тако то изгледа када примена права зависи од онога ко је на власти, а признаје само силу“, рекао је Милаковић.
Он је додао како је, на жалост, то још једна од многих порука српској националној мањини од стране политике и институција у Републици Хрватској да се права која су јој законом загарантована примењују на „кашичицу“ и од случаја до случаја, а да правне заштите пред институцијама у Републици Хрватској нема.
„Иако Република Хрватска улази у све јачу интеграцију са Европском унијом ипак у цивилизацијском смислу, у поштовању људских права не показује да ту и припада. Сви знамо да ово право које је сада укинуто никада стварно није ни заживело. Али то је симболика која показује однос институција према припадницима једне деградиране, ратом и политиком опустошене заједнице и правима које она има. А тај однос је такав да сигурно неће обновити поверење. Што се српског језика и ћириличног писма тиче, то нам ипак нико не може одузети“, казао је Милаковић, преноси Вечерњи лист.
Протест против ћирилице у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
ДРУШТВО
Пројекат у Хрватској изведен до краја: Срби коначно изгубили чак и оно што нису ни имали
Ломљење ћириличне табле у Вуковару - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
ДРУШТВО
Хрватска одузима српској деци и - матерњи језик
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала