- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

У Русији откривен мач украшен митолошким животињама у гробници скитског ратника

© Фото : Pixabay / HisLoveNeverFailsEspada antiga (imagem referencial)
Espada antiga (imagem referencial) - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Међу разноврсним предметима откривеним у гробници скитског ратника у руској области Ростов, највећу пажњу привукао је дугачак гвоздени мач, чији је балчак пресвучен двема златним плочама, а врх оружја украшен је двема стилизованим главама грифона. Артефакт датира из 4. века пре нове ере.
Током ископавања у Ростовској области, археолози су открили гробницу из бронзаног доба, скитског доба и вероватно средњег века.
Дакле, током радова, стручњаци су пронашли остатке племенитог скитског ратника сахрањеног у 4. веку пре нове ере са вредним предметима, укључујући пет амфора, старогрчку вазу и гвоздени мач,
Сергеј Лукјашко са Донског државног техничког универзитета описао је да је сечиво овог мача дугачко 75 центиметара, а дршка 16,5 центиметара. Приликом сахране мач је чуван у дрвеним корици, чији су остаци сачувани до данас, објављено је на сајту Археолошки билтен Нижњеволжског.
У раном гвозденом добу постојале су културе скитско-сибирског света на пространим територијама степске и шумско-степске зоне које се протежу од данашње Румуније и Молдавије до јужног Сибира. Културама је заједничка такозвана „скитска тријада”: слично оружје, елементи коњичке опреме, као и уметнички стил са приказом животиња.
Стоунхенџ - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
ЖИВОТ
Сензационално откриће: Древна мистерија алата из Стоунхенџа решена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала