- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Доказ мржње према Србима“: Савез Срба из региона о укидању званичне употребе ћирилице у Вуковару

© AP Photo / Darko VojinovicПротест против ћирилице у Хрватској
Протест против ћирилице у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да одлука Градског већа Вуковара о изменама Статута, којом се брише одредба о службеној употреби српског језика и ћирилице, представља један у низу доказа патолошке мржње према Србима у Хрватској.
„Том одлуком стављена је ван снаге статутарна одлука из 2009. године којом су Срби имали право слободне употребе српског језика и ћирилице у друштвеном и јавном животу те у службеној комуникацији са градским установама у Вуковару“, указао је Линта.
Формално оправдање за ову одлуку, како се наводи у саопштењу, јесте чињеница да, према недавно објављеним резултатима пописа становништва, Срба у Вуковару има мање од трећине у укупном броју становника града.
„С друге стране, у Хрватској има 27 општина и градова у којима су локалне власти увеле двојезичност иако то, по закону, нису морале да учине јер је учешће националних мањина мање од трећине у укупном броју становника. Ради се о Италијанима у низу општина у Истри, затим Чесима и Мађарима у Дарувару, итд.“, навео је Линта.
Он је истакао да Срби неће имати више право на двојезичне табле на државним и градским институцијама, трговима и улицама иако њих није било у Вуковару већ девет година јер су 2013. разбијане чекићима од стране, како је казао, проусташких снага.
Такође, Срби више неће моћи да траже да у пословима са јавном управом користе српски језик и ћирилицу, иако се на ту одредбу до сада скоро нико од вуковарских Срба није позвао, иако су имали право према Уставном закону о правима националних мањина и препорукама Уставног суда, навео је Линта.
„За антисрпског градоначелника Ивану Пенаву сада почиње нормалан живот у Вуковару“, додао је Линта.
Линта је подсетио да је градска власт Вуковара, са Пенавом на челу, први пут још 2015. године изменила Статут којим је укинула могућност на двојезичне табле на државним и градским институцијама, трговима и улицама.
„На тај начин градска власт Вуковара је пуних седам година брутално кршила Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године према коме Срби имају право на службену употребу ћирилице и српског језика у општинама и градовима у којима чине више од трећине укупног броја становника“, закључио је Линта.
Протест против ћирилице у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
РЕГИОН
Вуковар избацио ћирилицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала