- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како ће Срби путовати у ЕУ од 1. новембра?

© AP Photo / Virginia MayoЗаставе ЕУ
Заставе ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Европска унија је још једном одложила примену новог система уласка у њу којим жели да има потпуну контролу оних који долазе у њене чланице, тако да он неће стартовати 1. јануара, како је раније било најављено. Примена је померена за 1. новембар.
Председник Јуте, Националне асоцијације туристичких организација Србије, Александар Сеничић је, међутим, скептичан да би то и тада могло да заживи, пошто је већ одлагано четири пута.

Ново померање ЕУ контроле

У ЕУ се о примени новог система уласка у њу прича од 2016. године, па је рок био 2021, али је због пандемије ковида то померено за 1. јануар 2023. године. Сада је опет одложено за новембар.
„Они желе да имају потпуну контролу уласка у ЕУ, ко долази, ко борави у Унији. До сада су то радили као и све царине света, кроз пасошки систем. Сада су у корони фактички тестирали тај систем попуњавања ПЛФ формулара ради уласка у ЕУ и то ће бити врло слично томе. Информација коју ми имамо је да ћете исто тако морати да имате мејл адресу, да се улогујете и попуните најважније податке“, објашњава Сеничић за Спутњик.
Он напомиње да то не би морало да чине особе млађе од 18 година и старији од 70 година. Не само да неће морати да попуњавају формулар, него ни да плаћају таксу од седам евра која је за остале обавезна.
Оно што је битно је да та апликација траје три године, да се само једном плаћа седам евра, а не приликом сваког уласка, с тим што најкасније четири дана, односно 96 сати пре уласка у ЕУ, морате да уђете у апликацију и да се региструјете.

Зашто ЕУ треба нови систем

Објашњавајући зашто ЕУ посеже за овим системом уласка, наш саговорник упућује на став Европске комисије.

„Образложење је да желе да имају апсолутну контролу боравка свих странаца који су се пријавили, који ће у одређеном тренутку боравити у Унији. Они ће, колико ми знамо, посредно, кроз ту апликацију контролисати свих 90 дана боравка у ЕУ колико је сада дозвољено у периоду од шест месеци. И сада је то тако, али боравак нису могли да контролишу“, истиче први човек Јуте.

Он, међутим, каже да је скептичан да ће то бити могуће и од 1. новембра, јер се, како је приметио, сада већ четври пут то одлаже. Ако то остане 1. новембар, савет је да сви који желе да путују треба да аплицирају што пре. Објашњава да иако се пријавите за улазак, то не значи да ћете морати и да се појавите за четири дана на граници. Они ће то да региструју, неће вам „цурети“ тих могућих 90 дана боравка у ЕУ током шест месеци. Можете дакле да се региструјете, па кад одете-одете, потврдио је наш саговорник.

Предности и недоумице

Он напомиње да та могућност посебно може да значи нашим људима који имају некретнине у земљама ЕУ, попут Грчке и Хрватске, којима је битно да колико сутра могу да крену на пут.
Сеничић подвлачи да када се једном аплицира то важи за три године за све земље ЕУ, односно не мора за за сваку појединачно то да се чини. То је оно што је извесно, али је, како напомиње, нису све недоумице разрешене.
„Има ту још много непознаница. Једна од њих је да то што ће се такса од седам евра плаћати кредитним картицама, а било је речи да картица мора да гласи на име лица које попуњава формулар, то може да направи велики проблем. Имамо много младих који немају кредитне картице, као и много старијих који их немају или их уопште не користе“, истиче наш саговорник с надом да то неће остати тако.
Још једна непознаница је да ли ћете када улазите у ЕУ, без обзира што формулар важи три године и што сте платили седам евра, морати четири дана пред пут да се најавите, каже саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала