- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Меркелова је била у праву“: Франсоа Оланд отворено о Минским споразумима

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYФрансоа Оланд и Ангела Меркел
Франсоа Оланд и Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Мински споразуми били су покушај да Кијев добије на времену како би ојачао војску, изјавио је у интервјуу издању „Кијев Индипендент“ бивши француски председник Франсоа Оланд, који је обављао ту дужност од 2012. до 2017. године.

„Ангела Меркел је била у праву. Од 2014. године, Украјина је јачала свој војни потенцијал. Заиста, украјинска војска је потпуно другачија, него 2014. године. Постала је боље опремљена и обучена. Кијев је добио такву могућност захваљујући Минским споразумима“, рекао је он.

Оланд је истакао да геополитичка ситуација након 2014. године није била погодна за Украјину, а Западу је био потребан предах.
Бивши француски председник Оланд је, поред некадашње немачке канцеларке Меркел, тадашњег украјинског председника Петра Порошенка, као и актуелног руског лидера Владимира Путина, један од потписника Минских споразума.
Почетком децембра, некадашња немачка канцеларка Ангела Меркел је у интервјуу издању „Цајт“ открила који је био циљ Минских споразума. Према њеним речима, Мински споразуми из 2014. године били су покушај да Украјина добије на времену.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да је изјава Меркелове за њега била неочекивана. Руски лидер је нагласио да је увек полазио од тога да су немачке власти искрене у односу према Русији.
Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
РУСИЈА
Све о Минским споразумима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала