- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пеле је могао све, па и да прекине крвави грађански рат

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПеле
Пеле - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Tоком 60-их година прошлог века Нигерија је била у вихору стравичног грађанског рата. Али када је фудбалска легенда Пеле дошао са својим саиграчима у посету како би одиграли меч, две зараћене стране су одмах договориле примирје како би гледали мајстора фудбала.
Да фудбал има ту моћ да уједини људе показао је тај дан. Један фудбалски меч је тако барем на кратко зауставио један од најбруталнијих сукоба 20. века - Биафрански рат.
Сукоб је био између федералних власти Нигерије и самопрокламоване републике Биафра. Међунородна заједница је била немоћна у организацији примирја, а онда се појавио Пеле.
Током 1969. године фудбалски велемајстор је требало да посети Нигерију са својим клубом Сантосом и да потом одигра ревијални меч. Утакмица је била заказана раније, а из финансијских разлога Бразилци нису желели да је откажу.
Сантос је у то време био као циркуска атракција и добијао је велике своте новца како би путовао по свету и играо са најбољим локалним тимовима.
С друге стране, Пеле је био неприкосновено најбољи фудбалер света, тако да је и више него разумљиво што нико у Нигерији није желео да пропусти да види легенду на делу, ма колико год били посвећени рату који се у то време водио.
Одмах је потписано дводневно примирје. Војници са обе стране су присуствовали мечу. Без инцидената. После само 48 сати вратили су се међусобном ратовању.
Тако је Пеле, барем на два дана, зауставио рат.
Пеле - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
СПОРТ
Највећа контроверза у Пелеовој каријери – да ли је дао више од 1.000 голова?
Пеле - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
СПОРТ
Српски фудбал се опростио од Пелеа: „Изгубили смо краља“
Драган Џајић - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
СПОРТ
„Пита ме Пеле да ли су му послали ТВ из Бањалуке...“ – Џајић за Спутњик о смрти легендарног Бразилца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала