Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Рекао сам, хајде да видимо како ће Курти да преузме Север - онда се све преокренуло

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре
Председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је до стварних преговора у вези са последњом кризом на северу Косово и Метохије дошло када је међународној заједници рекао — хајде да видимо како ће Курти да преузме Север.
Он је рекао да када ви видите да неко показује силу, а силом ништа не може да се реши, то је морао да каже и међународној заједници.
„То сам говорио и међународној заједници, што је еуфемизам за Запад, четири-пет дана пошто су почели да ми прете Куртијевим упадом. Рекао сам, видим да сте рекли да Курти само чека тренутак да преузме север КиМ, па сам рекао - хајде одмах вечерас, да видим како ће то да изведе, онда су ми рекли - хајде да преговарамо. Увек сам за преговоре, немој да плашиш мечку решетом, навикао сам на те ваше празне приче, слушам их 11 година. Немојте да ме плашите глупостима, знам да знате каква је ситуација на терену. И онда су почели стварни преговори. И Лајчак и Ескобар су били коректни у преговорима“, казао је председник.
Он је за ТВ Прва изјавио да се Албанци нису залетели 20 дана да склоне барикаде које су поставили Срби на северу КиМ из два разлога.

"Прво јер би наишли на тврд орах и што би схватили колико је жесток отпор народа, а с друге стране јер знају да би добили озбиљан одговор државе Србије и да би били почишћени као метлом", казао је председник.

На питање шта је пресудило за уклањање барикада, Вучић је одговорио:

"Пресудило је то што смо се целу ноћ свађали око речи барикаде. И молили смо за то да Кфор односно НАТО коначно изађе са текстом, који би не само био споразум Расмусен - Тачи, већ који би први пут обухватио вољу српске локалне заједнице и Србије. Успели смо и у једном и другом. Неки говоре да сам славио победу, нисам славио победу ниједног тренутку, нисте видели код мене ни осмех, ни подсмех. Нажалост знам да нас чека још много мука", рекао је Вучић.

Казао је да се после тог састанка са Србима са севера КиМ осећао као да је прегажен и да не памти да је имао тако тежак састанак.

"Албанци и вечерас провоцирају"

Он је додао да годинама неко потцењује стање духа српског народа на КиМ и не слушају шта Срби говоре. Подједнако се то односи на неке на западу, али и на Албанце, нагласио је.
"Борили смо се да сачувамо народ на КиМ и да сачувамо мир. Народ да победите не можете. Они се и вечерас играју. Они мисле да ми то не знамо. Шаљу једну екипу да пређе из јужног у северни део Косовске Митровице. Тек да провоцирају. Не разумеју да немају снагу на северу. Они на северу не могу ништа. Они нису снажнији од Срба. Могу да доведу Светог Петра, они на северу не могу ништа", рекао је Вучић.
Нагласио је да је суштина да Срби не могу да трпе зулум.
"На барикадама су били борци за слободу. Професори, наставници, медицинске сестре... Сви су били на барикадама", казао је Вучић.
Он је поново упоредио Србе са Галима.
"Решили смо да будемо своји на своје, да чувамо своју земљу и да је не дамо никоме. И шта ће да предузму?", упитао је Вучић.
За разлику од свих оних који припадају антисрпском начину размишљања, ја ћу увек да будем уз свој народ и бићу са њима и све политичке и животне последице ћу да истрпим, поручио је Вучић.
"Мој посао је да будем уз свој народ и у томе се разликујемо. А са барикада су се вратили тако што су добили гаранције први пут да их неће хапсити због барикада, јер све људе које су хапсили до сада хапсили су због барикада. И Дејана Пантића и Миљана Аџића", рекао је он.
Додао је да је суштина у томе што су Срби на КиМ добили гаранције да им неће косовске снаге прелазити на север без сагласности српске заједнице и консензуса са Србијом, јер је неко схватио да мора да се чува мир.

"Западу сметале барикаде и кад су постављене и кад су склоњене"

Коментаришући писање западних медија, председник Србије је казао да је су им барикаде сметале док су биле постављене, али и када су склоњене.
"Када су биле барикаде било је шта ће нам барикаде и шта ће нам борбена готовост. Склањајте барикаде. Говорили су да је Косово изгубљено и да лажемо народ да имамо за нешто да се боримо на Косову. Када су склоњене барикаде и сачуван мир, они су рекли да им не треба мир", приметио је Вучић.
Додао је да се у појединим страним медијима, али и код неких српских политичара ишло дотле да кажу да су изгубљене чак и таблице.
"Ми још чувамо таблице које смо изгубили 2011. године споразумом Борка Стефановића. Још чувамо и даље имамо таблице КМ. Само да видите како се разликујемо. Између Србије данас и Србије јуче. Они су за један дан пустили 1.800 албанских терориста на слободу укључујући Аљбина Куртија, браћу Мазреку, који су силовали Српкиње , а ми се боримо да Дејан Пантић и Никола Недељковић буду на слободи", истакао је Вучић и додао да је то слика две Србије.
Поводом изјаве бившег начелника Генералштаба Здравка Поноша да се подиже војна готовост када је Вучић љут, а када је много љут шест хаубица, председник је казао да је у време Поноша уништавано оружје.
"Он се смеје за шест хаубица, а то је моћно оружје с којим за мање од 30 минута можемо да преоремо целу њихову једну базу. А ми нисмо имали шест него 18. Локатори су видели шест па су га обавестили за шест, а у његово време нисмо имали ни једну, а да смо имали он би их уништио", рекао је Вучић.
Вучић је рекао да је подизање борбене готовости због ситуације на северу КиМ дало резултате, али је и показало огроман одзив припадника Војске Србије и спремност људи да се боре за Србију.

"Да вам одам тајну, одазвало се позиву на десетине хиљада људи, 89 одсто, што је око 92 одсто, јер у њих рачунамо и људе који су у специјалним мисијама УН и ЕУ. Никада тако велики одзив нисмо имали, од деведесетих, у исто време Албанци су у касарни у Гњилану имали 74 одсто. Никада нису имали преко 77 одсто у Јужној Митровици ...", рекао је председник и нагласио да Срби никада нису били мотивисанији.

"Сити су свега, никада нисмо имали мањи отпор, никада толико добрих људи није било спремно да се бори за Србију, да сачувамо мир. Срећом није било потребно", рекао је председник и захвалио тим људима.
Он је рекао да су то прави јунаци, који часа нису часили.
"Такав одзив никада нисмо имали. Поготово не у озбиљној ситуацији, то говори колико су људи разумели да се држава бори за мир да неће урадити ништа неодговорно, да су сити кршења међународног права и права наших грађана на КиМ", рекао је председник и нагласио да је барикаде на северу КиМ подржало 98 одсто Срба.
Вучић је казао да је Србија у вези последњих дешавања на КиМ одиграла јако, шаховски прецизно, и да ће играти још јаче.

"Албанским лобистима у Стандарду и Едварду Џозефу смета јер смо шаховски прецизно одиграли, али нисмо одиграли слабо већ јако и играћемо још јаче. То треба да знају", рекао је он.

Он је на питање да ли је задовољан исходом рекао да он показује мали успех постигнут на тактички начин, као и да га није брига шта пишу албански лобисти у бечком Стандарду.
На питање о изјави Едварда Џозефа да он манипулише, Вучић је рекао да је Џозеф чувени албански бот, како је рекао, "бараба у Вашингтону", која много "албанских пара добија".
"Да ли вас је срамота када обмањујете јавност. Окупирали сте Србију. Србији сте отели Косово и мислили да сте тиме завршили и да Србија неће да се буни, јер сте мислили да сте јаки. Да Срби са КиМ немају шта да се питају ни око Бриселског, Солунског споразума, Повеље УН. Ти из Стандарда могу да лупетају колико хоће. Ево једно мало село је решило да буде независно, своји на своме, чивамо своју земљу и шта ћете сад", рекао је Вучић.
Он је оценио да ће наредне године да се ради на његовом рушењу и рушењу српских родољуба на КИМ.
"Сачували смо мир. Не исплати им се да га не чувају, зато ће све уложити у моје рушење", рекао је он.
Подсетио је да су страни фактори од када је Србије добила независност крајем 19. века, чекали прилику да поново подигну главу против Србије.
"Ја сам за компромис и договор, али не компромис да ћете Србе да батинате, а да Срби ћуте и правите се да не знате за споразум да Росу не улазе. И све варате и лажете и причате да сам нациста, јер ме Путин подржава", рекао је Вучић и подсетио да Курти обнавља кућу Џафера Деве у јужном делу Косовске Митровице.
"Они обнављају кућу Деви, Курти лично и тај мали нациста који чезне да буде Енвер Хоџа који не сме у очи да ме погледа, е тај мисли, а странци су ме упозорили да не користим изразе о њему и ја морам да се држим наратива. Не разумеју да ја немам шта да изгубим. Мени је битно да очувам мир. Причали су да ће Курти да нападне, ја сам питао како, а они су рекли да ће Кфор, а ја знам да нема Курти снагу", рекао је он.

"Са Путином се нисам чуо месецима, нисмо ништа тражили од Русије"

Вучић је навео је да се месецима није чуо са руским председником Владимиром Путином.
"Сам Песков је коректно рекао да нисмо ништа тражили од Русије", додао је Вучић.
Вучић се захвалио Русији на подршци територијалном интегритету Србије.
"Нажалост, геополитичка ситуација је таква да можемо да се уздамо само у себе", казао је.
Поводом изјаве портпаролке Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове да "компромис Београда и Приштине уз гаранције Запада тешко да се може назвати одрживим", председник је рекао да сматра исто.
На питање о притисцима у вези са увођењем санкција Руској Федерацији, рекао је:
"Има једна мала земља у Европи. Мало племе гала које чува своју слободу колико може. Не знам да ли ћемо увести санкције Русији. Моје 'не знам' вреди много више него њихово (европско) да".

О сукобу у Украјини

Поводом сукоба у Украјини, Вучић је рекао да не верује да ће ускоро уследити мир.
„Пре два или три месеца било је очигледно да је Запад био у победничкој еуфорији да су мислили да ће лако да сломе Русију, као што је пре шест месеци Русија била у еуфорији мислећи да ће лако да сломи Украјину. Сада ствари стоје у некој пат позицији у којој минималну иницијативу има Руска Федерација, али није то лако проценити на дуги рок, посебно што су западне економије неупоредиво снажније од руске“, казао је Вучић.
Председник Србије је истакао да Руси ратују боље него што су ратовали на почетку.

„Извукли су поуке, имају озбиљну генералску школу и данас ратују неупоредиво боље него пре шест и девет месеци. Како ће се даље одвијати, не знам, али се плашим да за нас то нису добре вести, јер кад немате мира онда ће сви притисци на нас да иду“.

Сви ће, поновио је Вучић, покушавати да извуку из руку Путину аргумент преседана Косово и зато на Србију крећу све жешћи притисци.
"Ово је једна ужасна и тешка година за свима нама, у којој смо све лицемерје могли да видимо и у којој смо ми грађани Србије могли да видимо колико је наша позиција била принципијелна, прецизна и тачна, добро и одговорно одмерена", указао је Вучић.
Колико ћемо моћи да је чувамо, додао је, видећемо, али свакако не по цену угрожавања животних интереса ове земље.
Али, свакако је се нећемо ни лако ни одрећи, истакао је председник Србије.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
ЕКОНОМИЈА
Вучић: Приходи државе већи од планираних
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала