- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Милош Биковић: Клоним се политике, али се не клоним Русије

© Sputnik / Лола Ђорђевић Глумац Милош Биковић
 Глумац Милош Биковић - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
Пратите нас
Клоним се политике, али се не клоним Русије. Противник сам укидања руске културе, књижевности, балета, дискриминације било ког народа, а поготово народа који толико волим. Противник сам санкција, свих тих лицемерних и јалових мера, каже за Спутњик глумац Милош Биковић.
Година на измаку за популарног глумца била је врло успешна.
Серија “Јужни ветар” Милоша Аврамовића, у коме тумачи главну улогу Петра Мараша, постала је међународни пројекат па ће публика у новој сезони гледати холивудске и руске звезде.
Снимао је и наставак остварења Клима Шипенка “Слуга”, најгледанијег филма свих времена у Русији , а учествовао је и у првом филму сниманом у космосу – “Изазов” истог редитеља.
“Ове године сам успео да у два пројекта сарађујем са Климом Шипенком, који је један од највећих савремених руских редитеља. Позвао сам га и рекао му: Дај да се појавим, да се бар упишем у историју. Међутим, дао ми је главну улогу. Нисам био у космосу, али играти у таквом пројекту је велика част. Снимате филм и знате да улазите у историју. За мене је то част, радост и задовољство, нешто о чему нисам могао ни да сањам”, истиче Биковић.

Јавни агент

И поред професионалних успеха, Биковићев генерални утисак о години на измаку није позитиван:
“Мислили смо да ћемо после пандемије имати враћање у нормалне токове, али очигледно да нормални токови изгледа не постоје. Само искачемо из једне неприродне ситуације у другу”.
Поводом списка Путинових тајних агената у Србији који је објавила група “Октобар”, каже да се није нашао на њему јер је он “јавни агент”.
“Сигурно се налазим на неким листама, али ја се бавим културом и уметношћу и несхватљиво ми је, али разумем, да постоје људи којима то смета”, истиче популарни глумац са завидном каријером у Русији.
Све то га, наглашава, отрежњује.
“Помаже ми да спознам људски род како би се прецизније бавио тиме шта је људска душа и шта су међуљудски односи на микро и макро плану, при чему сматрам да су они на микроплану важнији”, истиче саговорник Спутњика.
© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПоводом списка Путинових тајних агената у Србији који је објавила група “Октобар”, Милош Биковић каже да се није нашао на њему јер је он “јавни агент”
Путин и глумац Милош Биковић на церемонији уручења државних награда страним држављанима на пријему у Кремљу поводом Дана народног јединства 2018. године - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Поводом списка Путинових тајних агената у Србији који је објавила група “Октобар”, Милош Биковић каже да се није нашао на њему јер је он “јавни агент”

Померање граница

Своје амбиције у наредном периоду усмериће ка професионалном усавршавању и развоју свог унутрашњег бића.
“Мислим да је бесмислено после снимања филма у космосу покушати снимање филма на Марсу. Мислим да треба ићи у дубину, померати своје невидљиве границе у сусрету са великим ауторима и врхунским професионалцима. Померао бих можда неке своје личне границе у смислу даљег образовања и профилисања у филму, можда и иза камере”, открива Биковић.
У сталном усавршавању себе доста му помаже позориште:

“Ове године играли смо ’Баал’ Бертолта Брехта у режији Диега Де Брее. За мене је то било посебно искуство, јер је тај комад био огољен до класичних, универзалних поставки театра које су успоставили Станиславски и Чехов, а пре њих Аристотел. Јако важан пројекат који је доказао да без те унутарње логике радње и односа ликова, не постоји позориште”.

Љубав изазива тектонске промене

Наредне 2023. године Биковића очекује нова представа у Београдском драмском позоришту - “Лаж” Флоријана Зелера у режији Николе Љуце, која, према његовим речима, третира важно питање - колико је човек способан да буде истинит и искрен и колико су очекивања од других да буду искрени у (не)сагласности с његовом способношћу да сам буде то што тражи од других.
У плану има и премијеру филма “Изазов”, завршетак остварења “Слуга 2” и два пројекта у Русији о којима још не може да говори. О жељама у следећој години каже:
“Људи су много медијски изманипулисани, расправљају о различитим аферама, системима, политичким погледима, тајним организацијама, службама, друштвима, а као што каже Александар Шмеман, апостоли су са собом носили само љубав и правили тектонске промене. Нису носили никакве политичке програме, манифесте. То је јалов покушај да се виљушком преспе супа из једне шерпе у другу. Тако да ја желим људима и народима само љубав и то ону чија je претходница унутарња лепота”.
Глумац Милош Биковић - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
КУЛТУРА
Милош Биковић: Иза цензуре свега руског крије се страх
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала