- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Односи Русије и Кине улазе у нову еру: Како Путин и Си мењају свет

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђингпинг
Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђингпинг - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
Пратите нас
Стратешко партнерство Русије и Кине има кључан значај у обезбеђивању мира и безбедности на евроазијском континенту и могу да играју конструктивну улогу у одржавању глобалног поретка и правде, пише лист „Глобал тајмс“.
Кина и Русија заједно су се супротставиле западној хегемонији, наводи аутор чланка.

„У знак солидарности са другим народима, Москва и Пекинг упорно промовишу мултиполарност и већу демократизацију међународних односа, одлучно се противећи покушајима Вашингтона да свима наметне своје идеале и изазове нови хладни рат“, пише лист.

Аутор чланка констатује да Русија и Кина јачају сарадњу упркос свим напорима Запада да једну земљу од друге. Као пример наводи се последњу разговор руског лидера Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга чији резултати, по мишљењу аутора, сигнализирају успех у развоју односа међу државама.
„Руско-кинески односи улазе у нову еру. Очекује се да ће се 2023. године сарадња између земаља интензивирати и да ће донети свету више просперитета и стабилности“, наводи се у чланку.
Како се истиче, земље развијају партнерство не само у економској и енергетској области, него и у сфери безбедности. О томе говоре заједничке руско-кинеске војне вежбе које су одржане у складу са планом, упркос „неоснованим и ирационалним“ оптужбама западних политичара, закључује аутор чланка.
Председник Русије Владимир Путин 30. децембра одржао је видео-конференцију са кинеским лидером Си Ђинпингтом. Руски лидер је истакао да односи две земље показују зрелост и стабилност у светлу растућих геополитичких тензија, а такође је позвао кинеског председника да следеће године посети Москву. Са друге стране, Си је казао да је Кина спремна да сарађује са Русијом у циљу заштите суверенитета и безбедности две земље.
Си Ђинпиг и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
РУСИЈА
Си поручио Путину: Кина и Русија ће заједно штитити суверенитет и безбедност
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала