- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Година у којој је се пензионисао Роџер

© AP Photo / Kin CheungРоџер Федерер
Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
Пратите нас
Годину за нама памтићемо и по одласку легендарног Роџера Федерера у пензију. Швајцарски тениски велемајстор одлучио је да се опрости од омиљене игре у 41. години после серије операција колена које нису дале резултате.
Испраћен је у историју и заслужен одмор на ревијалном Лејвер купу крајем септембра, а част су му указале многе колеге међу којима и највећи ривали који су обележили једну еру – Рафаел Надал и Новак Ђоковић – део чувене Велике тројке.
„Тенис ме је третирао више него великодушно него што сам могао да замислим. Зато овој сјајној игри имам фа поручим само једно: Волим те и никада те нећу напустити“, рекао је Роџер кроз сузе на опроштају.
Федерер је у пензију отишао са позамашним банковним салдом. Прошле године је зарадио преко 90 милиона долара од спонзорстава што га чини седмим најплаћенијим спортистом на свету. Више је зарадио ван тениског терена него на њему, а просто је „одувао“ Леброна Џејмса који је инкасирао 80 милиона америчких новчаница.
© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIРоџер Федерер
Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Швајцарац је током 24-годишње каријере од победа на турнирима зарадио преко 130 милиона долара и то га чини трећим по реду на АТП туру, али су га спонзорства ван терена учинила најбогатијим спортистом на свету током каријере.
Федерер је провео више од 300 недеља на позицији најбољег тенисера света и сматра се највећим играчем на трави, пошто је Вимблдон освајао рекордних осам пута. Роџер и Велика тројка су толико били доминантни да су од 2003. освојили 63 од укупно 77 Гренд слем титула.
Швајцарац је надмашио рекорд свог идола Пита Сампраса од 14 Гренд слемова освајањем Вимблдона 2009. а последњи „мејџор“ турнир освојио је 2018. када је стигао до 20. Гренд слема на Аустралијан опену. Касније су га прешишали Ђоковић са 21. и Надал са 22 највеће титуле.
© AP Photo / Kin CheungНовак Ђоковић и Роџер Федерер
Новак Ђоковић и Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Остаће упамћено и да је најбољи тенисер света за 2022. Карлос Алкарас остао ускраћен за меч са некадашњим бројем један јер се Швајцарац повукао. Федерер је пажљиво гледао мечеве младог шпанског аса и истакао да му је жао што се нису сусрели на терену.
„Пажљиво сам га пратио шта је радио на УС Опену, али и током целе године. Било је фантастично. Разочаравајуће је што нисам стигао да играм с њим“, рекао је Федерер.
Чувени Швајцарац открио је да је пре неколико година док је Карлос био још млађи тренирао са њим на Вимблдону.
„Тренирали смо на Вимблдону, било је узбудљиво. Било је лепо чути његове речи. Увек сам говорио да ће бити нових суперзвезда, а он је један од њих. Смена генерација је нешто што је природно “, објаснио је Федерер.
© AP Photo / Kirsty WigglesworthНовак Ђоковић, Роџер Федерер, Вимблдон
Новак Ђоковић, Роџер Федерер, Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
И наш Новак Ђоковић се бираним речима опростио од великог ривала и шампиона.

„Роџере, тешко је видети овај дан и пренети речима све што смо заједно делили у овом спорту. Више од деценије невероватних тренутака и битака на које треба да се вратимо. Твоја каријера је показала шта значи постићи изврсност и водити се интегиритетом и равнотежом. Част ми је што сам те познавао и на терену и ван њега. Знам да ће ово ново поглавље садржати невероватне ствари за вас, Мирку, децу и све ваше вољене, а Роџерови фанови још увек имају много чему да се радују. Од наше за вашу породицу, желимо вам пуно радости, здравља и благостања у будућности“, рекао је Ђоковић.

Од мајстора - мајстору. Заслужено.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала