- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Спутњиков спортиста године: Тијана – српски Меси!

© Фото : CEVСрбија – Русија, одбојкашице, Европско првенство у Београду
Србија – Русија, одбојкашице, Европско првенство у Београду - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
Пратите нас
Леворуки, најбољи на свету. Убитачни. Страх и трепет за противнике, највећа узданица својих репрезентација. Лео Меси и Тијана Бошковић. Када лопта иде на Тијану, знате да ће све бити у реду. Има магију у руци. Србија има свог Месија. Зато је шампион света у женској одбојци. И зато је Тијана најбољи спортиста године Србије у избору Спутњик Спорта.
Можемо да се поклонимо Николи Јокићу и да се са осмехом поносимо и дичимо са (двоструком узастопном) МВП наградом у НБА лиги, али је ипак са репрезентацијом био девети у Европи што га ставља, у овом избору, иза Тијане.
Наравно, Новак Ђоковић је Новак Ђоковић, категорија за себе, ван свих параметара, ван спорта и граница тениса. Немерљив, неупоредив. Не само са српским спортистима, већ и са светским спортистима. Историјски број један – неко ће рећи не само у тенису, већ генерално у спорту. Протекле сезоне освојио је Вимблдон, али и њему би вероватно било драго да титулу спортисте 2022. године понесе Тијана Бошковић.
Најбоља је у ономе што ради. Скромна, тиха, са громом у левој руци. „Убијала“ је редом противнике и донела Србији злато на Светском првенству у одбојци. Одвела је Србију до злата.
И сигурно се већ сада кандидује да буде најбоља одбојкашица свих времена. Као што је Новак већ најбољи тенисер свих времена. Или као што Меси претендује да буде најбољи играч свих времена.
Тијана има 25 година и већ јој је потребна једна повећа соба да стави све трофеје и медаље које је освојила. А готово да је читава каријера тек испред ње! Може да игра потенцијално још десет година.
Освојила је олимпијско сребро и бронзу (недостаје још и злато, готово да нико не сумња да ће и оно да дође), освојила је два злата на Светском првенству, има два злата, сребро и бронзу на Европском првенству.
Готово да је одувек било јасно да ће Тијана бити играч светског формата. Са 15 година је играла за јуниорски тим наше земље, а рођена Билећанка је у сениорски тим ушла са 17 година и то на Светском првенству. Селектор Зоран Терзић је мајсторски препознао њено умеће, дао је храбро шансу Тијани и она је као најмлађа у екипи била најбољи стрелац у већини мечева, освојила је 129 поена на осам мечева.
Свима је већ тада све било јасно. У питању је онај случај „један у милион“.
Касније је само уследило неминовно, кренула је жетва медаља и пехара, да би 2022. године Тијана дошла до тога да буде најбоља играчица света и да води наш тим до одбране титуле првака света.
Била је први пут капитен, преузела је ту улогу од Маје Огњеновић и све окитила златном медаљом, титулом најбољег играча турнира и титулом најбољег коректора света. Била је МВП и пре четири године (2018) и једина је којој је пошло за руком да одбрани ту индивидуалну титулу после чувене Кубанке Регле Торес. Била је најбољи стрелац наше репрезентације на турниру. Била је најбољи нападач на турниру са процентом од 55,58%. Сервирала је против Канаде чак 106,8 километара на час што је био најјачи сервис на турниру.
Добила је похвале од свих љубитеља спорта, али и од некадашњих или доскорашњих (чувених) репрезентативки Сузане Ћебић и Милене Рашић.
„Игра феноменално. Девојка има 25 година. У сваком случају време је пред њом. Глупо је да кажем да је на врхунцу каријере, када је мање више релативно скоро почела да игра. Вансеријски таленат, само здравље да је послужи и сигурна сам да ће и у будућности доминирати светском одбојком“, рекла је Ћебићева Спутњику.
А, похвале је „просула“ и Рашићева.
„Тића је... Навикли смо на њу. Даје све од себе, има по чак 20 поена по утакмици“, констатовала је једном приликом Милена за наш сајт.
Треба знати да Тијана по правилу добија оне најтеже лопте, из контранапада или када је пријем „померен“ и није идеалан. Не постоји играчица на свету (питање је да ли и међу мушкарцима) да може да извуче поене које Тијана успева. Често напада и тројни блок и пролази га на само њој знани начин, неким чудесним блок-аутим и најчудеснијим кратким дијагоналама које пролазе као да удара тениску лоптицу, а не одбојкашку.
Као што Меси пролази противничке фудбалере на само њему знан начин.
Квалитет који се мери у промилима. Квалитет који вас ставља у ТОП 3 у историји вашег спорта. Као што је Тијана у одбојци, као што је Меси у фудбалу.
Зато је Аргентина шампион света у фудбалу.
Зато је Србија шампион света у женској одбојци.
Има и Србија свог Месија. Поносни на Тијану!
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
СПОРТ
Како је почело, није могло боље да се заврши
Зураби, Ивана Вулета - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
СПОРТ
Ивана и Зураби најбољи спортисти Србије за 2022. годину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала