- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Балистичке ракете као новогодишњи ватромет: Шта се спрема на Далеком истоку

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceСевернокорејски лидер Ким Џонг Ун присуствује испаљивању ракете, архивска фотографија
Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун присуствује испаљивању ракете, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
У Нову 2023. годину свет је ушао уз буку ватромета, али ће, несумњиво, највећу тек направити балистички пројектил кратког домета који је испалила Северна Кореја, али и најава да ради на новој, не само одбрамбеној, интерконтиненталној балистичкој ракети. Тиме је само потврдила каква је глобална геополитичка реалност.
Овако нови војни потез Пјонгјанга види генерал-мајор Митар Ковач који је директор Евроазијског безбедносног форума. У новогодишњој ноћи, уз ватромет, Северна Кореја је испалила балистички пројектил кратког домета источно од обале, да би одмах потом њена новинска агенција КЦНА саопштила како је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио прављење нове интерконтиненталне балистичке ракете и велику производњу тактичког нуклеарног оружја. Разлог – супротстављање претњама САД и Јужне Кореје.

Нова доктрина - нуклеарне ракете нису само за одбрану

Оно што је, међутим, најзначајнија новина је то што је Ким Џонг Ун изјавио је да су нуклеарне снаге Северне Кореје спремне да изврше „другачију“ мисију, која више неће бити одбрамбена, објаснивши то тиме што је структура међународних односа прешла на „нови хладни рат.“
Одвраћање од рата и заштита мира и стабилности ће, како је наглашено, бити и даље примарна мисија нуклеарних снага Пјонгјанга, али у случају неуспеха политике одвраћања, оне ће, како је наведено, одлучно спровести другачију мисију, која неће бити одбрана.

Нова година није избрисала геостратешке проблеме

Професор на Војној академији у Београду, др Ковач за Спутњик каже да долазак Нове године није могао да избрише геостратешке проблеме са којима се свет суочава на много тачака, првенствено у украјинској кризи и на Далеком истоку.
© AP Photo / Jon Chol JinДочек Нове године у Северној Кореји
Дочек Нове године у Северној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Дочек Нове године у Северној Кореји
Он каже да Северна Кореја помно прати потезе Америке, под чијим је санкцијама одавно, али и глобалне анализе које указују да после украјинске кризе и утицаја на односе у Европи, САД намеравају да се што више укључе у креирање односа на Далеком истоку како би обезбедиле своје интересе у том подручју.
На питање о новој мисији нових интерконтиненталних ракета, која не би била само обрамбена, наш саговорник констатује да је много тога непознато, од перформанси које имају њихове ракете, до тога да ли је развој тих нових интерконтиненталних ракета одмакао или су оне можда већ у оперативној употреби.

У случају сукоба летеле би и на територију САД

„Знамо да у западним медијима нема праве информације што се тиче оружја Северне Кореје, али и ако нова ракета још није развијена, њен развој је ту негде при крају, чим Пјонгјанг излази са стратешким и доктринарним начелом да су спремни и на извршење превентивних удара у случају угрожавања њихових националних интереса. Нису рекли ни по коме ни када, али верујем да се то односи на снаге у региону које би угрожавале националне интересе Северне Кореје, а то су, пре свега, Јужна Кореја, Јапан, америчке снаге. А да ли би онда у случају тог евентуалног напада дошло и до дејства њиховим ракетама по америчкој територији? Ја верујем да би то био случај”, уверен је Ковач.
Он, додуше, сматра да би се то догодило тек уколико би дошло до отвореног сукоба.
„Не верујем да би Северна Кореја превентивно прва испалила ракете на САД уколико оне не би испољиле војно дејство према њима и њиховим снагама. Тако видим то њихово начело могућег ангажовања интерконтиненталних ракета. У том региону се поред Кине и Северне Кореје кристалишу и друге снаге против Америке и њених коалиционих снага и то може угрозити мир не само у том региону него генерално и светски мир“, мишљења је наш саговореник.

Потенцијално највеће жариште

Поред Европе и украјинске кризе, то је, додаје Ковач, потенцијално у перспективи највеће жариште од кога стрепе сви у свету, јер би били поремећени економски, привредни, трговински и сви други токови.
На питање како ће Америка схватити најновије потезе Пјонгјанга и односити се према њима усред заокупљености украјинском кризом, Ковач каже да јој сигурно није у интересу да одмах отвара ново жариште на Далеком истоку.
© AP Photo / Wong Maye-EСевернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17
Севернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17 - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Севернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17
Он подсећа да Америка сматра како ће у украјинском сукобу она изаћи као победник, што би јој дало крила у геополитичком смислу да глобализам није мртав и да треба довршити наредну битку на Далеком истоку.

Америка ће схватити геополитичку стварност

Директор Евроазијског безбедносног форума, међутим, истиче да све указује на то да се не може победити глобална сила каква је Руска Федерација и да ће то значити улазак Америке у геополитичку стварност, када ће морати да призна да су настале друге глобалне силе и да ништа више не може решити применом војне силе ни против Руске Федерације, а ни против Кине.
„Ова интерконтинентална претња у Америци ће сигурно бити схваћена на прави начин. Потрудиће се да дођу до информација докле је Северна Кореја стигла у свом науму, које су врсте ракета у питању, која је њихова моћ, где се могу испољити дејства на америчкој територији. Уколико буде напредовала та моћ Северне Кореје у интерконтинеталним ракетама, утолико ће се увећавати њена безбедност, а и размишљања Америке може ли ишта даље да учини у наметању својих интереса војним путем“, каже Ковач.
Да у Пјонгјангу неће само помирљиво гледати на америчку демонстрацију осионости приликом кратке посете председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Јужној Кореји у августу прошле године било је јасно после саопштења Пјонгјанга.

Неинтелигентна демонстрација САД

Током кратког боравка у Јужној Кореји она је посетила погранично подручје са Северном Корејом и са домаћинима разговарала о севернокорејском нуклеарном програму. Високу званичницу САД, која је претходно изазвала бес Кине због посете Тајвану, Пјонгјанг је оптужио да нарушава међународни мир и стабилност и подстиче антисевернокорејско расположење.
Америчка демонстрација током азијске турнеје Пелосијеве тако би могла да зада додатну главобољу Вашингтону. Поготово после данашње оцене кинеског „Глобал тајмса“ како руско-кинески односи улазе у нову еру и да се очекује да ће се 2023. године сарадња између две земље интензивирати не само у економској и енергетској области, него и у сфери безбедности.
„Стратешко партнерство Русије и Кине има кључан значај у обезбеђивању мира и безбедности на евроазијском континенту и може да игра конструктивну улогу у одржавању глобалног поретка и правде“, навео је кинески лист.
Бонус видео:
Ким Џонг Ун на сајму наоружања у Пјонгјангу - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
СВЕТ
„Спремни за другачију мисију“: Северна Кореја прави нову интерконтиненталну балистичку ракету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала