Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Приштина покушава да проблем Косова реши применом силе и „блицкрига“

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
Једнострани потези премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија доводе сваке недеље до нове теме за ескалацију сукоба на Косову и Метохији, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић, оцењујући да је то покушај да се проблем Косова реши пречицом, односно путем примене силе и принципа „блицкрига“.
Дачић је поручио да ће се тешка дипломатска и политичка борба везана за одбрану нашег територијалног интегритета и суверенитета наставити и у новој години.
„Нажалост, то је тема којом ћемо се бавити и у наредном периоду. Кажем, нажалост, зато што ћемо сигурно бити суочени са наставком притисака, двоструких стандарда, уцена, тако да ће и други циљеви које имамо, као што су европске интеграције или успостављање што бољих односа са неким значајним земљама на међународној политичкој сцени, несумњиво бити условљени и током дијалога са Приштином”, указао је Дачић.
Он је за Танјуг навео да ће Србија уложити максималне напоре да буде дијалога и мира, али ће, наравно, како је истакао, свим силама бранити и животе и опстанак српског народа на Косову и Метохији.
„Надали смо се и надамо се да ће међународна заједница схватити да је највећи фактор нестабилности и највећа претња миру и стабилности у региону Аљбин Курти, односно политика Приштине, политика неиспуњавања ниједног међународног споразума од резолуције СБ УН 1244, па до Бриселског и Вашингтонског споразума“, рекао је Дачић.
Шеф српске дипломатије је навео да Курти жели протеривањем Срба са Косова и Метохије да реши и опште питање Косова, односно да дође до решења које би подразумевало међународно признање.
„У том смислу, све оно што се може очекивати у 2023. и који су највећи изазови сведени су на ту једну тему из које све друго проистиче — и европске интеграције и односи са суседима и односи са великим силама“, објаснио је Дачић.
Он је рекао да је жеља за ову годину да завлада мир на ратишту у Украјини које је узроковало тектонске поремећаје на политичкој, економској и енергетској сцени.
На тај начин ће се, наводи Дачић, створити другачији услови за решавање неких других питања који су ближи, а то је питање европских интеграција, смањивање евентуалних притисака на Србију, као и двоструких стандарда када гледамо територијални интегритет Украјине и територијални интегритет Србије.
Бонус видео:
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
СРБИЈА
Курти тражи више НАТО војника на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала