- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Зеленски покушао да уцени Израел

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзраелска застава
Израелска застава - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху је у телефонском разговору са председником Украјине Владимиром Зеленским затражио подршку Кијева приликом гласања на Генералној скупштини УН, међутим, стране нису постигле договор, пише амерички информативни портал „Аксиос“ позивајући се на украјинске и израелске званичнике.
Како се наводи у материјалу, израелски премијер је телефоном разговарао са украјинским председником 30. децембра пре гласања Генералне скупштине УН. Нетанијаху је тада молио Зеленског да гласа против резолуције. Према информацијама украјинских званичника, Кијев је пре неколико недеља одбио захтеве Израела да се успротиви резолуцији током гласања у Комитету УН јер је Израел одбио да пружи војну помоћ Украјини.
Како портал наводи, Зеленски је током телефонског разговора изјавио да би, у замену да Кијев гласа против резолуције или да гласа уздржано, хтео да чује да је нова влада Израела променила своју политику и доставила Украјини ПВО системе.
Портал наводи, да Нетанијаху није преузео никакве обавезе, али је изјавио да је спреман да у будућности разговара о захтеву Зеленског. Пише да се Зеленском није допао овај одговор и није пристао да гласа против резолуције или да буде уздржан.
„Уместо тога он је дао налог украјинском представнику у УН да не присуствује на гласању“, наводи се у чланку и додаје да је таква одлука донета како би се пружила шанса да се учврсте односи са Нетанијахуом.
Прес служба израелске владе је раније саопштила, да је Нетанијаху разговарао са Зеленским, Украјина, која је раније гласала за подршку антиизраелској резолуцији у Уједињеним нацијама овог пута није гласала.
Комитет за специјална политичка питања и питања деколонизације Уједињених нација одобрио је иницијативу коју је палестинска страна покренула 11. новембра на тему обраћања Међународном суду правде у Хагу. Циљ је да се добије правно мишљење о дуготрајној окупацији Западне обале реке Јордан. Укупно је 98 земаља подржало иницијативу, 17 држава се изјаснило против, а 52 су биле уздржане.
Генерална скупштина УН је 30. децембра гласала за обраћање Међународном суду у Хагу по палестинском питању. За усвајање резолуције гласало је 87 држава, 26 земаља, укључујући Израел и САД, гласало је против, а 53 је било уздржано.
Израелска застава у јеврејском насељу Шило на палестинској Западној обали - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
СВЕТ
УН траже мишљење Међународног суда правде о Израелу и Палестини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала