- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нова година на јапански начин: 108 звона за нови живот

© Sputnik / Артур АлександровНова година у Токију
Нова година у Токију - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
Нова година у Јапану је најомиљенији и најживописнији празник који се од 1873. године обележава 1. јануара по европском календару. Али, обичај да се хришћански празник Божић прославља пре Нове године коначно је постао саставни део јапанске културне традиције век касније, 70-их година прошлог века.
За већину Јапанаца, Божић је у потпуности лишен религиозног садржаја, пошто бројност хришћана у земљи не прелази 1-2 одсто становништва.

Божић ─ најбоље време за романтичне састанке

Јапански Божић је обавијен љубавном атмосфером. Неожењени Јапанци, према обичају, Бадње вече проводе са вољеном, заказавши јој романтичан љубавни састанак у неком ресторану. У Јапану је управо на Божић уобичајено изјављивати љубав и запросити вољену особу.

У Јапану Божић није државни празник нити нерадан дан, али то не спречава Јапанце да Бадње вече прославе са таквом радошћу да је буде довољно за читаву годину до дочека следећег Божића.

Божић обожавају и јапански малишани. Деда Мраз никога неће оставити без поклона, у украшену црвену чарапу ставиће омиљене слаткише, а у украсни папир упаковаће играчку о којој је дете маштало целе године.

Новогодишње честитке

Нова година је најважнији и највољенији празник у календару Јапанаца. За њега почињу унапред да се припремају. Веома је важно испоштовати све традиције које су вековима настајале како ништа не би спречило да се богови среће дочекају како и приличи.

Већ почетком децембра, све јапанске поште затрпане су новогодишњим честиткама које су писала како деца, тако и одрасли.

Честитке се пишу познаницима, рођацима, пријатељима и најважније, наставницима, учитељима и „сенсејима“. Чак и ученици основних школа сами пишу и добијају најмање 20 честитки.

„Кадомацу“ – бор на улазу

Декорација од грана бора, бамбуса, папрати и других биљака „кадомацу“ – причврсти се изнад врата или капије ужетом исплетеним од пиринчане сламе.
То је неопходно да би се препречио пут свим злим силама и да им се не би дало да се пробију у следећу годину. А добри духови, насупрот, наћи ће уточиште и одмор у мирисним боровим иглицама.

Традиционалне јапански пиринчане лепињице „мочи“

Јапанци не могу да замисле Нову годину без „мочија“. Ове деликатне пиринчане лепињице направљене од добро утученог лепљивог пиринча разних боја нису само новогодишња храна, већ се празнично приносе боговима како би се они на прописан начин побринули за благостање породице у наступајућој години.
Мочи се ставе на сто и окаче као украси на гранама бамбуса и врбе. Потребно је припремити много лепињица. Након завршетка новогодишњих празника, сваки члан породице традиционално мора да поједе онолико мочија колико година пуни дате године.

Породична новогодишња трпеза

Тридесет првог децембра увече породица се окупља за столом ради новогодишње трпезе. Одрасли је започињу гутљајем пиринчане ракије.

Свако јело на новогодишњој трпези има симболично значење. На пример, бесконачно дуги резанци од хељде „соба“, симболизују дуговечност, а пиринчане лепињице богатство у породици, пасуљ је симбол здравља, док ће икра харинге обезбедити породици срећу и много деце.

За столом у новогодишњој ноћи није пожељно гласно се веселити, јер је потребно изнутра се припремити за прочишћење душе и састанак са седам богова среће.

108 звона

Неколико минута пре Нове године у будистичким храмовима широм Јапана одјекују звона. Њих је тачно 108 – по један ударац за сваки од грехова и брига који муче човека.
Ослободивши се на тај начин претходних грехова и брига, Јапанци се осећају спремнима за почетак новог живота.

У новом животу, по јапанском веровању, помоћи ће им седам богова среће, који стижу у Јапан на чудесном броду са последњим ударом звона. То су богови среће, искрености, дружељубивости, достојанства, дуговечности, великодушности и благонаклоности.

Први дан Нове године почиње посетом храму, а затим се може веселити и забављати из свег срца, радујући се свом новом рођењу у новој години.
Вино, грожђе - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2020
Старци славе Нову годину у подне да би легли пре поноћи, а грожђе им је главна посластица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала