- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Година у којој је систем навео златну Јовану да „одсвира“ крај

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈована Прековић
Јована Прековић - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Пратите нас
Олимпијска породица је остала без једног спорта, каратеа више неће бити на највећој спортској смотри, а самим тим је и Србија изгубила великог адута, Јовану Прековић, Аранђеловчанку која је по проглашењу одлуке Међународног олимпијског комитета решила да у 26. години заврши каријеру.
И то је обележило 2022. годину, као што је и 2021. обележила управо Јована, објединивши титуле на европском, светском и олимпијском нивоу.
Припадница Спортске јединице Министарства одбране Републике Србије је на Олимпијским играма у Токију носила заставу своје државе, а тој части је додала и златну медаљу у категорији до 61 килограм.
До свих медаља је Јовану одвела Роксанда Атанасов, њен тренер од малих ногу, а на крају је и она морала да објави да је њена највећа пуленка донела одлуку о крају каријере.
„Тужна реалност је да карате неће бити у програму Олимпијских игара у Паризу 2024. године. Извесно је да га неће бити ни у Лос Анђелесу 2028. Због свега тога, једноставно не видимо будућност, јер нећемо моћи да радимо као што смо то чиниле до сада. Из тог разлога постоји могућност да се моја тренерска и Јованина такмичарска каријера заврше ове године. Јер, враћамо се у систем у коме нећемо имати подршку и слободу коју смо имале док је карате био у програму Олимпијских игара. Нема сумње да је то тежак ударац за наш спорт. Карате апсолутно заслужује да буде у програму Олимпијских игара, по свом квалитету, масовности и свим осталим параметрима, али једноствно ми немам никакав утицај на те одлуке које се доносе“, навела је Роксанда.
Јована се од свог спорта опростила у родном Аранђеловцу, где је све почело, али је морало да се заврши одлуком Међународног олимпијског комитета.
„Врата су дефинитивно затворена за карате. Наш циљ је да дамо шансу другим спортовима и да привучемо младу популацију“, штуро и неубедљиво је обајаснио спортски директор МОК Кит Меконел.
Уместо древног спорта какав је карате, МОК је одлучио да за Олимпијске игре у Паризу 2024. године уврсти брејкденс, пењање, сурфовање и скејтбординг, наводећи да је идеја да се направи „баланс додавањем урбаних спортова и стварањем другачије динамике“.
Упркос свему, Јована је моменат када је скинула опрему описала као најважнији за једног спортисту.
„Одлука да се све ово једног дана заврши је морала да има овакав крај. Цео мој рад и труд заслужују један минут за обраћање“, навела је Прековићева на свом опроштају од каратеа.
Остаће за памћење и историју да је Јована била гошћа Спутњик спорта и емисије Миљанов корнер у новогодишњем издању за претходну годину, а у нову 2023. улази први пут као спортска „пензионерка“.
И заслужила је да одмори, а систему треба да буде за наук да мора да чува овакве шампионе јер су управо они ти који могу да наведу нове генерације да се усмере на спортски живот, а не њихове новокомпоноване идеје.
Јована Прековић - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
СПОРТ
Јована и Роксанда за Спутњик: Разговор с деком, пливање с „ајкулама“ и – три злата за Србију!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала