Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби умерени оптимисти – како економски виде 2023. годину

CC0 / pixabay / Економска криза - илустрација
Економска криза - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Пратите нас
Прошлу годину, у економском смислу, обележила су поскупљења, како намирница и енергената, тако и других потрепштина. Ипак, грађани Београда са којима је Спутњик разговарао очекују да ће се цене у 2023. стабилизовати.
Са зебњом су се прошле године чекала саопштења из Немањине улице о ценама горива, а последња поскупљења у низу су поскупљења струје, гаса и цигарета, са којима смо ушли у нову годину.
Са грађанима Београда, које смо затекли на улицама, разговарали смо о њиховим економским очекивањима у 2023. години. Свесни да у свету економске прилике нису баш најбоље, да је пандемија коронавируса оставила последице, као и да на светску економију утичу и актуелни сукоби у свету, већина наших саговорника, како су нам рекли, очекују да ће се цене стабилизовати, али нико не очекује појефтињења.
Таква су и очекивања адвоката Јоване Богдановић. Јована очекује, како каже, стабилизацију цена, али не очекује да ће „ићи у рикверц“.
„Не очекујем да ћу зарађивати више, мислим да неће бити прилике за веће зараде, али очекујем неку врсту стабилизације. Сматрам да је поскупело оно што је требало да поскупи. Попуњене су неке рупе које су настале током короне и неке више силе су задовољене“, сматра она.
Историчарка уметности Ана Петровић, каже нам, пак, да очекује да ће се економска ситуација погоршати.
„Због свих ових поскупљења која су најављена. Ево, баш читам, минималац је повећан. Значи, биће још поскупљења, а плате су и даље на истом нивоу“, каже она.
Према њеним прогнозама, поскупљења енергената биће и касније.
Према мишљењу ИТ менаџера Милоша Јаковљевића, 2023. неће бити баш сјајна – цене ће и даље скакати. Његова лична очекивања су, како нам каже, да ова година буде барем као прошла.
„Не кажем да је прошла година била релативно добра. Али, последице короне, па ратни сукоби, све то утиче на економску ситуацију и код нас, што се осећа и по цени намирница, цене горива су се мало стабилизовале, све услуге су поскупеле. Тај тренд ће се вероватно наставити, а то неки помало и злоупотребљавају, па дижу цене“, објашњава он.
Он лично, додаје, могао је да поднесе прошлогодишња поскупљења, с обзиром на редовност и износ зараде.
Да 2023. ће бити економски слична претходној мисли и Марија Ћирић, државни службеник.
„Поскупљења ће се наставити. Ово минимално повећање плата у јавном сектору већ је појела инфлација, тако да не очекујем неки бољитак“, каже она.
Терет инфлације наставиће да оптерећује грађане и према мишљењу редитеља Марка Трајковића.
„Мислим да ће цене наставити да расту, али у једном тренутку ће морати да стану. Зауставиће се, али не повољно за грађане. Ствари ће наставити да поскупљују док се не пробије психолошка баријера, али где је она и када ће се то завршити, нико не зна“, каже нам Марко.
Сијалице - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
ЕКОНОМИЈА
Струја у Србији скупља за осам, а гас за 11 одсто
Аутомобили - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
ЕКОНОМИЈА
Поскупело паркирање у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала