- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Паљба из хаубице Хијацинт у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Оборена два дрона у близини Севастопоља

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 313. Украјинске снаге настављају да гранатирају територије ДНР и ЛНР, укључујући и из „Химарса“. Украјински дрон извршио је напад на Брјанску област, саопштио је губернатор области Александар Богомаз. У Кијеву и Кијевској области током ноћи се чуле експлозије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:17 02.01.2023
Још једна беспилотна летелица оборена је у мору код Севастопоља, саопштио је губернатор града Михаил Развожајев.
19:57 02.01.2023
У Севастопољу, на Криму, дејствује ПВО. Према прелимминарним информацијама, оборен је дрон, саопштио је губернатор Михаил Развожајев.
17:40 02.01.2023
Служба безбедности Украјине (СБУ) покренула је оптужницу против гувернерке Централне банке Русије Елвиру Набиулину, саопштила је прес служба ресора на Телеграму.
Како се наводи, они поседују доказе да је Набиулина „учествовала у финансирању руске војске и војно-индустријског комплекса“.
„Управо она је организовала увођење рубље у регионима југа и истока Украјине“, наводи се у саопштењу.
17:00 02.01.2023
Председавајући Одбора за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
РУСИЈА
Руски политичар: Украјина у потпуности под спољном контролом – преговори с Кијевом не вреде пет пара
14:36 02.01.2023
Уништена зграда у којој су били смештени руски војници у Макејевки - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска: У нападу украјинских снага на Макејевку погинула 63 руска војника
14:13 02.01.2023
Аустрија и Индија су на нивоу министара спољних послова позвале на мировне преговоре о Украјини, изјавили су на конференцији за новинаре у Бечу министри Александар Шаленберг и Субраманјам Џајшанкар.
„Индија има велику улогу у том погледу, премијер (Индије Нарендра) Моди остаје један од ретких ко редовно преговара са обе стране – са Русијом и са Украјином... Такође имамо велика очекивања од индијског председавања Г20… Наш циљ мора бити да обновимо мир како би дипломатија могла поново да буде укључена у Украјини. Нисмо још толико напредовали, још увек покушавају да нађу решење на бојном пољу... али не смемо заборављати наш циљ“, рекао је аустријски министар.
Он је додао да се мир може постићи за преговарачким столом, а не на бојном пољу и да овај рат неће бити изузетак. Мировни преговори о украјинском сукобу „не могу се одржати без Украјине“, нагласио је Шаленберг.
„Инсистирамо на преговорима. Премијер је недавно разговарао не само са председником Зеленским, већ и са председником (Русије Владимиром) Путином... И лично сам разговарао са министрима спољних послова (Русије Сергејом) Лавровом и (Украјине Дмитријом) Кулебом“, рекао је индијски министар спољних послова, додајући да међународна заједница позива на „прекид овог сукоба или повратак преговорима“.
12:48 02.01.2023
Украјина и Русија ће закључити примирје на лето ове године, сматра бивши генерал НАТО-а Ханс-Лотар Домрезе.
Генерал сматра да ће се процес прекида ватре десити у периоду од фебруара до маја.
„Имаћемо примирје током 2023. године. Нема смисла настављати борбу, ако више не освајаш нове територије. Вероватно ће у периоду од фебруара до маја доћи до ситуације у којој ће обе стране схватити да се више не крећу напред“, рекао је он, преноси „Берлинер зајтунг“.
Према његовим речима, то би био „тренутак за преговоре о прекиду ватре“, али такав развој ситуације још неће значити мир.
„Даље ће бити потребни преговори који ће, највероватније, дуго трајати, а као посредници могли би бити генерални секретар УН Антонио Гутереш, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган или премијер Индије Нарендра Моди, иако се нико посебно не намеће“, оценио је Домрезе.
„Једино остаје могућност да се путем преговора достигне решење које ће бити прихватљиво за обе стране“, закључио је бивши генерал НАТО-а.
12:34 02.01.2023
Руске снаге ПВО откриле су и обориле код Бердјанска беспилотну летелицу. У нападу није било жртава и разарања, саопштила је администрација града у Запорошкој области.
12:04 02.01.2023
Свештеник канонске Украјинске православне цркве нападнут је у цркви у Виници.
Из локалне епархије јавили су да је протојереј избоден и да се налази у тешком је стању. Нападач је ухапшен.
12:02 02.01.2023
У Николајевској и Черкаској области Украјине одјекују експлозије, јављају украјински медији.
11:33 02.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Черкаској, Кировоградској и Николајевској области Украјине, као и на територији Херсонске области под контролом Кијева.
11:29 02.01.2023
Руски генерал: Стратешка авијација Русије се укључује у специјалну војну операцију у Украјини
Руски стратешки носачи ракета ће учествовати у специјалној војној операцији у Украјини, рекао је командир далекометне авијације Оружаних снага Русије генерал Сергеј Кобилаш.
Према његовим речима, у 2023. години ће се приликом обуке пилота посебна пажња посветити побољшању вештина примене аутоматизованих система управљања и наоружања.
Основни задаци далекометне авијације ће и даље бити одржавање високог нивоа борбене готовости и обуке, исправност технике и наоружања, као и развој нових врста наоружања, додао је руски генерал.
„Ти задаци ће се током 2023. године решавати током учешћа далекометне авијације у специјалној војној операцији“, закључио је Кобилаш.
10:33 02.01.2023
За време трајања специјалне војне операције у центру за обуку групе „Вагнер“ обуку је прошло више од 10 хиљада стручњака, саопштио је за Спутњик један од руководилаца тог центра са позивним „Ток“.
Према његовим речима, у центру се обучавају и борци саме групе „Вагнер“ и борци одреда територијалне одбране формираних у Брјанској и Курској области.
„Обучавају их инструктори који су у групи радили више година. Сходно томе, имају искуство у борбама на службеним путовањима у разним правцима. Своје искуство преносе на регруте. Наш задатак је да у најкраћем могућем року пренесемо максимум информација које ће овим људима бити потребне током вођења борбених дејстава и извршавање специјалних задатака“, објаснио је он.
09:31 02.01.2023
09:05 02.01.2023
Ноћас је током приласка Вороњежу откривен и средствима ПВО оборен извиђачки дрон лансиран са територије Украјине, саопштиле су власти Вороњешке области.
Жртава и разарања није било, ситуација је под контролом, додаје се у саопштењу.
08:58 02.01.2023
Током протеклог дана украјинске снаге су испалиле 397 ракета и граната из вишецевних бацача ракета „Град“ и топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122 мм, саопштила је Народна милиција ДНР.
Гађани су окрузи пет насеља ДНР. У нападима је погинуо један цивил, а пет је рањено. Оштећено је 28 зграда и 19 цивилних објеката.
У борбама је уништен један тенк Т-64БВ, једна самоходна хаубица „Краб“ калибра 155мм и пет оклопних возила, а убијено више од 15 украјинских војника.
08:02 02.01.2023
У протекла 24 часа снаге Народне милиције ЛНР уништиле су два украјинска тенка, три оклопна транспортера, једно артиљеријско оруђе и шест специјалних возила, а убиле до 50 украјинских војника, саопштио је портпарол Народне милиције мајор Иван Филипоненко.
Украјинске снаге су током протеклог дана гађале насеља Чмировка, Рубежно и Сватово, на која су испалила 10 ракета из система „Химарс“.
07:32 02.01.2023
Украјинске снаге гађале су Горловку. Без струје је осам трафостаница и три котларнице, саопштио је градоначелник Иван Приходко.
07:08 02.01.2023
Објекти енергетске инфраструктуре у Кијеву оштећени су у ноћним нападима, саопштио је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко.
У граду су уведене хаваријске рестрикције струје.
Без струје су остали и објекти за снабдевање грејањем.
Током ноћи украјински медији су јављали о снажним експлозијама у Кијеву. У граду се огласило упозорење за ваздушни напад.
07:03 02.01.2023
Украјинска беспилотна летелица напала је Климовски округ Брјанске области, оштећен је објекат за снабдевање електричном енергијом, саопштио је губернатор Александар Богомаз.
Он је додао да у нападу није било жртава, као и да у насељу нема струје.
Територија Брјанске области, која се налази у близини границе са Украјином, стално је под ватром Оружаних снага Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала