- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блумберг: Берлин спреман да преда замрзнуте руске милијарде Украјини – али чека одлуку савезника

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава на згради Бундестага у Берлину
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
Пратите нас
Немачка разматра могућност да искористи замрзнута руска средства за обнову Украјине уколико исто учине савезници Берлина, пише агенција „Блумберг“, позивајући се на изворе.
Како се наводи, Влада немачког канцелара Олафа Шолца „подржава захтев Украјине за репарацијама, али још увек није заузела званичан став по питању конфисковања руске имовине“.
Извори на које се агенција позива тврде да је Берлин отворен да „искористи милијарде евра замрзнуте руске имовине за обнову Украјине уколико се реше правне потешкоће и уколико савезници учине исто“.
Наиме, „Блумберг“ пише да немачка министарка спољних послова Аналена Бербок инсистира на томе да „Русија плати за штету коју је нанела Украјини“, те сматра да је потребно конфисковати бар део замрзнуте руске имовине.
Са друге стране, министар финансија Немачке Кристијан Линднер заузео је „опрезнији“ став. По његовом мишљењу, евентуално конфисковање имовине руске Централне банке представљало би опасан преседан и створило би правне проблеме за европске земље и њихове савезнике.
Раније је немачка агенција ДПА саопштила да су немачке власти замрзле имовину руских физичких и правних лица (против које су уведене европске санкције) у вредности од 5,046 милијарди евра.
Након почетка специјалне операције Русије у Украјини, западне земље увеле су бројне санкције Русији. Поред тога што су замрзнуте златне и девизне резерве РФ у вредности од око 300 милијарди долара, забране су обухватиле све трансакције које се тичу управљања резервама и активима Централне банке, као и трансакција са било којим правним лицима, организацијама или органом, који поступају у име или према налогу Централне банке.
Бонус видео:
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
РУСИЈА
Нови амерички маневар да се „легализује” велика отимачина од Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала