- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Асистирао Џаји, гледао како Пеле лети ка историји и открива за Спутњик: „182.000 људи на Маракани!“

© AP Photo / Hans PunzДрагослав Степановић
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
Пратите нас
Драгослав Степановић Степи један је од југословенских фудбалера који су имали част и привилегију да заиграју на опроштају чувеног Пелеа, давне 1971. године на Маракани у Рио де Жанеиру. Степи је чак био и асистент у ремију Бразила и Југославије (2:2), а у разговору за Спутњик објаснио је да није било 140.000 гледалаца, већ далеко, далеко више.

„Сви причају и пишу о 140.000 навијача, али је права истина да је штампано и продато чак 182.000 карата. Играо сам ту утакмицу, била је то једна од три опроштајне утакмице великог, непоновљивог и, за мене, највећег свих времена – Пелеа“, прича из Франкфурта Степановић.

Одлазак Пела у смирај 2022. године погодио је фудбалски свет, а Степановић је осетио потребу да се опрости од легендарног Бразилца који је преминуо 29. децембра у 83. години.
„Ма какав Марадона, Меси, Роналдо, Пеле је број један. Био је и нападач и десетка у исто време. Имао је највећи утицај на игру, сам себи је креирао прилике. Када само 'премотам филм' на тај меч из 1971. године против нас – европских Бразилаца, како је волео да зове Југословене. Креирао је пет или шест стопостотних прилика себи, али је увек на крају слао лопту поред гола. Павловић је био наш најбољи дефанзивац и заинатио се да неће дозволити Пелеу да постигне гол, молили смо га да 'смањи гас', а он није хтео да чује. На крају га је Пеле пет пута прошао тако лако и елегантно, али се није уписао у стрелце. Осим што сам имао част да играм, успео сам и да асистирам нашем капитену Драгану Џајићу за први гол и вођство Југославије. До краја је резултат био нерешен 2:2“, присећа се Степи.
Бивши дефанзивац Манчестер ситија, Ајнтрахта, Црвене звезде и ОФК Београда, истиче да Пеле никада није био љут.
Драган Џајић - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
СПОРТ
„Пита ме Пеле да ли су му послали ТВ из Бањалуке...“ – Џајић за Спутњик о смрти легендарног Бразилца
„Пеле је увек био насмејан и играо се фудбала. Он је био народно благо и зато му нису дозволили да напусти Бразил. На крају каријере отишао је две године у Њујорк Космос од 1975. до 1977. јер му је зафалило новца. Ја сам у Космос стигао годину дана касније, практично смо се мимоишли и јако ми је жао због тога“, искрен је Драгослав.
Степановић се у разговору за Спутњик присетио и једне анегдоте приликом његовог сусрета са Пелеом у Немачкој. Бившем дефанзивцу и репрезентативцу Југославије који је уписао 34 наступа за „плаве“ исплатила се невероватна упорност.
„Хтео сам по сваку цену да дођем до тог снимка са опроштајне утакмице Пелеа. И када је гостовао у Немачкој спремим се ја и прибавим шта је потребно да будем на том дочеку, али четири типа из обезбеђења који су 'два са два' ме зауставе. Не буде ми тешко да касније одем до његовог хотела и тамо поново један телохранитељ. Овога пута, имао сам среће. Испоставило се да је тај момак навијач Манчестер ситија, клуба чији сам био капитен. Препозна ме и каже: 'Степи, откуд ви, како могу да помогнем?'. Објасним због чега сам дошао и следећа сцена је Пеле и ја разговарамо. Свестан сам да ме сигурно није запамтио и да нема појма ко сам, али смо се баш фино испричали и када сам му рекао да тражим CD са опроштајног меча, он се само насмејао и рекао да ће то одмах да заврши. Да ће позвати Сантос јер они имају видео материјал и да ће ми послати. Нажалост, није ми послао, али сам се у међувремену снашао и добио снимак од телевизијске куће која је преносила дуел Бразила и Југославије“, поносно ће Степи.
Најзанимљивији део ове анегдоте тек следи...
„Када сам коначно у рукама имао тај снимак, чекао сам да укућани оду, свако на своју страну, спустио ролетне и завалио се да гледам. Не сећам се како сам играо, па сам једва чекао то да видим и када сам видео да је било коректно, тек тада сам им рекао и показао да имам снимак“, закључио је Драгослав Степановић разговор, у којем се опростио од великог и непоновљивог Пелеа, додајући да ће Пеле бити сахрањен на деветом спрату највишег гробља на свету, јер му је отац, који је такође био фудбалер носио деветку и са тог спрата ће моћи да гледа на стадион свог Сантоса.
► Гост емисије Миљанов корнер био је министар спорта Зоран Гајић.
Пеле - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
СПОРТ
Краљ је бесмртан!
Пеле, Килијан Мбапе - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
СПОРТ
„Пре тебе десетка је била само број“ – најбољи фудбалери данашњице се опростили од Пелеа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала