- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Црној Гори ваздух загађен у више градова, не препоручује се активност на отвореном

© Tanjug / VLADIMIR SPORCICСмог
Смог - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
Пратите нас
Пљевља су синоћ била најзагађенији град на свијету. Лош ваздух не удишу само становници овог града на сјеверу Црне Горе, већ и Никшића, Бијелог Поља, Котора, Бара и Подгорице. Загађеност ваздуха у тим градовима вероватно ће потрајати и наредних дана, па из Агенције за заштиту животне средине савјетују да грађани избјегавају активности на отвореном.
Савјетница за квалитет ваздуха у Агенцији за заштиту животне средине Гордана Ђукановић је за Радио Црне Горе саопштила да основу података са мјерних инструмената анализатора који се у оквиру државне мреже за праћење квалитета ваздуха налазе у Подгорици, Никшићу, Пљевљима, Бијелом Пољу, Котору и Бару се може закључити да је ваздух загађен и веома загађен посебно у сјеверној регији, осносно на мјерним станицама у Пљевљима и Бијелом Пољу.
Такође, према њеним ријечима, региструју се и веома високе концентрације загађујућих материја ПМ 10 и ПМ 2.5 честице у Подгорици и у Никшићу.
„Како је и ранијих година забиљежено, најалармантнија и најкритичнија ситуација је у Пљевљима, ту биљежимо изузетно високе сатне вриједности ПМ 10 и ПМ 2,5 честица које су у највећој мјери узроковане веома неповољним метеролошким условима, који тамо владају, а то су присутне температурне инверзије, висок атмосферски притисак, одсуство падавина и магла, тако да комплетна количина емисије загађујућих материја које се емитују из котларница, из система за гријање домаћинстава, остаје заробљена у том доњем слоју атмосфере тако да су концентрације у појединим дјеловима дана заиста високе“, истакла је Ђукановићева.
Чим се промијене временске прилике, наводи она, ситуација ће битисигурно боља.
„Савјетујем грађане да своје активности на отвореном прилагоде у овим данима, управо стању квалитета ваздуха, зато што се на нашем сајту и сајту Института за јавно здравље налазе препоруке како треба да се понашају у ситуацијама овако присутног загађења. Не савјетује се физичка активност на отвореном, поготову треба да буду опрезни рањиве групе грађана, као што су старе особе, хронични болесници, дјеца и труднице“, закључила је Ђукановићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала