- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Препишите рецепт за боље сутра!“ – струка има поруку за Пиксија и ФСС

© AP Photo / Francisco SecoСрбија и Камерун
Србија и Камерун - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
Фудбалери Србије нису изашли из групе на Мундијалу у Катару, а исти случај је са Немачком, која је упалила „аларм“ како би се дошло до одговора шта је претходило неуспеху. Спутњик је тим поводом контактирао Драгослава Степановића и Станислава Карасија, који је и члан Стручног одбора ФСС, и обојица су сложни у оцени – треба преписати немачки рецепт!
Шта је заједничко фудбалерима Србије и Немачке на претходна два светска првенства? Погађајте... То да ниједна селекција није изашла из групе – ни у Русији 2018. године, ни и у Катару.
У Немачкој је то био знак да „аларм“ буде упаљен већ по слетању на аеродромску писту, док у Србији по том питању, осим конференције селектора Драгана Стојковића Пиксија коју је одржао дан после повратка Орлова с Блиског истока, апсолутно ништа није предузето, урађено, анализирано...
Да ли је то исправна метода, да ли то тако треба, Спутњик је питао струку!
Двојицу искусних тренера – Драгослава Степановића и Станислава Карасија. Степи који живи у Немачкој, у Франкфурту, и помно је испратио сваки потез или „рез“ који су повукли „панцери“ после новог дебакла.
Директор Оливер Бироф поднео је оставку, али је тренер Ханси Флик „преживео“ после састанка са председникм ФС Немачке. Ипак, дат му је ултиматум – Немачка мора да освоји Европско првенство 2024. године, чији је домаћин.
Поверење, али и огроман притисак. Бар су ствари јасне и сви заједно могу да наставе даље. Шта о томе мисли и како гледа на то, Спутњик је прво (у)питао Степија.
© AP Photo / Hans PunzДрагослав Степановић
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Драгослав Степановић

„Нови председник Савеза направио је преседан и већ по повратку националног тима из Дохе, по слетању на аеродромску писту, најавио је да ће за седам дана бити одржан састанак Стручног одбора на којем ће се дискутовати због чега су Немци подбацили у Русији, затим на Европском првенству, а онда и на Мундијалу у Катару. То је речено и тако је и одрађено. Након што је изгласано поверење Хансију Флику, постављен је јасан циљ да стручни штаб и екипа морају да ураде све да освоје титулу на наредно ЕП“, почео је разговор из Франкфурта Степановић.

Немци су „сковали“ план. Не није тајни, него јавни. Формирано је тело које чине легенде и сви заједно ће покушати да утичу на то да се Немци врате на кров Старог континента.
„У помоћ су звали седам саветника. Позвали су Рудија Фелера, Оливера Кана и још петорицу легенди да помогну да цела та ствар за 2024. годину успе. Миљан Миљанић је то исто радио, али је он узимао тренере из прве лиге који су играли за Југославију. Мислим да је то бољи пример од овог немачког модела. Капа доле легендама, али увек је боље да играче и њихову форму прате они који раде са њима и који су свакодневно у фудбалу. Кан има такав посао у Бајерну, али то са Фелером већ није случај“, објашњава Драгослав Степановић.
На конкретно питање да ли би Србија требало да препише немачку дисциплину, односно рецепт, бивши тренер Ајнтрахта, Војводине и бројних других клубова, није имао дилему:
„Апсолутно. Мислим да је анализа прва и основна ствар која је требало да се уради после испадања са Мундијала већ у групи. Треба да се анализира учинак свих играча и њиховог учешћа на Светско првенству. Пикси је одржао ону конференцију по повратку у Србију, али то је још све било свеже и то је био погрешан потез. Причао је како је водио осморицу повређених играча, а ја се питам због чега није то одмах рекао, него је ћутао и сада се жали. И сад као сви ми треба да га жалимо, Србија има још 1.000 играча који су здрави. Причао је да Влаховић није спреман, а овај је тврдио да је спреман. Они који изађу на терен за мене више нису повређени, него здрави. Предстојеће квалификације за Европско првенство мораће да нам покажу све квалитете Пиксијевог вођења јер немамо више времена и права на грешку. Анализа коју Пикси и његов тим треба да ураде је најважнија ствар. У конкуренцији са Бразилом, Камеруном и Швајцарском смо требали да прођемо групу. Сетите се само Камеруна када је ушао Абубакар. Почео је да се поиграва с нашим играчима, лобавао је Вању, асистирао Чупо Мотингу. То је све неко морао са клупе да види и да реагује. То се зове анализа, а ко нас тога очигледно није било“, рекао је Степановић.
Више о Србији, а мање о Немачкој причали смо са Станиславом Карасијем, легендарним фудбалером Црвене звезде и бившим селектором Југославије. Он је члан Стручног одбора ФСС који чине још Ненад Бјековић, Зоран Филиповић, Зоран Стојадиновић и Михаило Ивановић.
© Фото : Printscreen/Youtube/TanjugTVСтанислав Караси
Станислав Караси - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Станислав Караси
Ипак, како нам је рекао Караси, Пикси се и даље није обратио никоме од њих, нити је наговестио да ће водити било какав разговор на тему анализе Мундијала у Катару и свега онога што очекује фудбалску Србију у 2023. години на путу ка Европском првенству.
Мислим да је то прави пут, онај којим су кренули Немци. Не треба ићи грлом у јагоде после било чега. Седнеш мирно и анализираш. Мени је чудно да Фудбалски савез Србије то није направио. Да није сазван никакав састанак, конференција на којем би било дискусије о ономе што је урађено и што се догодило у Катару. Да седнемо и да се изглаза подршка селектору, да има пуно поверење пред наставак даљег рада. Видите и сами како су Немци то одрадили и сада знају како ће даље. Ми у Србији, морамо да будемо свесни да немамо тако велике играче и звезде као што нек иљуди причају“, каже Стане Караси и наставља у даху:
„Може да се љути ко колико хоће, али мени смета то што је Пикси тражио алиби кроз повређене играче. Све остало је у реду. Погледајмо колико репрезентација није отишло на Мундијал, једна Италија која је првак Европе. Али, не видим разлог да наш селектор који је био добар играч, не осети потребу да поприча са нама. Ваљда ће се сетити да позове нас старије играче који смо били тренери у малим и великим клубовима да направимо дискусију. За сада се то није догодило. Он је причао шта је причао и то је то. Мислим да би Тренерска организација требало да повуче ногу и да и она преузме одговорност. Разговара се и увек има оних који су 'за' нешто и против.Нећемо политички, спортски, најспортскије што може да буде. Пикси је обавезан да се огласи и да каже шта није било добро, то је услов да останеш и да наставиш даље, да признаш грешку и урадиш анализу. Нека се угледају на Немце ти који доносе одлуке. То је једини прави и исправан начин. Да се изгласа и нови председник и да се крене даље у нове победе, да остваримо циљ и пласирамо се после 24 године на Европско првенство“, поентирао је за крај Станислав Караси.
Србија би сасвим сигурно требало да научи нешто из немачке дисциплине и да препише немачки рецепт зарад бољег резултата и пласмана на Европско првенство после скоро две и по деценије.
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
СПОРТ
Асистирао Џаји, гледао како Пеле лети ка историји и открива за Спутњик: „182.000 људи на Маракани!“
Страхиња Павловић Србија - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
СПОРТ
Страхиња за Спутњик о моменту који је „пресекао“ Србију: Изненадило ме је – био је то први старт
Владимир Југовић, бивши фудбалер Црвене звезде - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
СПОРТ
Има ли у Србији још Југовића – „последњи“ открива за Спутњик: „Потребан је Божји дар“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала