- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Америка шаље ново оружје; Украјинци плаше Немце ратом

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 315. Број руских војника који су погинули у украјинском нападу на Макејевку у ДНР порастао је на 89, саопштило је руско Министарство одбране. У Белој кући искључили су могућност да се нове територије задрже у саставу Русије, јер оне не могу бити основа за праве преговоре.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:00 04.01.2023
Администрација Сједињених Америчких Држава разматра могућност испоруке борбених пешадијских возила "бредли" Украјини, саопштио је амерички председник Џозеф Бајден током разговора са новинарима у Кентакију.
Амерички лидер је упитан да ли Вашингтон разматра могућност испорука "бредлија" Кијеву.
„Да“, одговорио је председник.
Он је такође рекао да је у среду разговарао са лидером републиканске мањине у америчком Сенату Мичем Меконелом (из Кентакија) о „спољној политици, Украјини“.
19:42 04.01.2023
Заменик министра за информисање ДНР Данил Безсонов објавио је на Телеграму пресретнути разговор пољских плаћеника у месту Маринка (Доњецка Народна Република).
Према његовим речима, украјинска команда је непосредно пре новогодишњих празника пребацила две групе бораца на тај део фронта. Безсонов је појаснио да су у почетку групе бројале укупно 120 људи, али да је до сада само око 30 преживело.Безсонов је објавио пресретнути разговор плаћеника.
„Где смо дошли?! Другачије су нам говорили… Овде немамо где да се сакријемо… Веза се прекида… Украјинци су побегли, а нас нису упозорили. Имамо губитке. Велике губитке… Гађају нас украјински минобацачи. Чујемо одакле се пуца. Нека прекину!... Разбили су нас. Чекали су нас!.. Потребна нам је помоћ.. Зашто сви ћуте??“, цитирао је Безсонов разговор пољских плаћеника.
19:05 04.01.2023
Генерални секретар УН Антонио Гутерес спреман је да посредује у сукобу у Украјини ако обе стране то затраже., саопштио је на брифингу представник генералног секретара УН Стефан Дижарик, одговарајући на питање да ли има напретка и контаката око украјинске иницијативе да се крајем фебруара одржи „самит мира“.
"Разговарали смо о томе са генералним секретаром пред Нову годину, када је вест о томе изашла. Генерални секретар је јасно рекао да је увек спреман да посредује ако то желе обе стране. У извесном смислу, то би могао да каже за сваки сукоб у свету. Сигуран сам да ће, када се врати у Њујорк, добити детаљан извештај о овом питању“, рекао је он.
18:53 04.01.2023
САД намеравају да пруже Кијеву нову војну помоћ у наредним данима и недељама и не очекују да ће ускоро наступити мир у Украјини, саопштио је на брифингу координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.
"На истоку (Украјине) борбе су биле посебно интензивне у последњих неколико недеља. Мислим да можемо очекивати да ће се овакве борбе наставити још неко време, тако да настављамо да пружамо помоћ Украјини у сфери безбедности. Видећете да ћемо у наредним данима и недељама то поново урадити", рекао је он.
Портпарол Беле куће рекао је да Американци верују да Русија наставља да распоређује додатне трупе на исток Украјине, укључујући и код Доњецка, како би у овом сектору фронта пребацила тас на ваги на своју страну.
Нови пакети америчке војне помоћи Кијеву могу укључивати додатне системе "хајмерс", саопштила је Бела кућа.
18:36 04.01.2023
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов рекао је украјинским медијима да би, ако Немачка не испоручи тенкове Украјини, сукоб мога да се премести на њену територију.
„Ако господин (немачки канцелар Олаф) Шолц жели да се Немци код Берлина и Штутгарта, у немачким тенковима, боре против Русима, онда нека настави ову игру, врши анкете, да ли треба да испоручују тенкове или не“, рекао је Данилов.
Он је напоменуо да друге европске земље разумеју „огромне изазове“ и помажу Украјини „150 одсто“.
Украјински представници настављају да врше притисак на Берлин у вези са снабдевањем тенкова.
18:03 04.01.2023
Председник Француске Емануел Макрон обећао је украјинском колеги Владимиру Зеленском тенкове AMX-10 RC, јавља Ројтерс, позивајучћи се на Јелисејску палату.
17:00 04.01.2023
Пет особа је погинуло док је 15 повређено током украјинског гранатирања Васиљевкe у Запорошкој области Русије, саопштио је вршилац дужности губернатора региона Евгеније Балицки.
Међу повређенима су четири припадника Министарства за ванредне ситуације.
Балицки је додао да је оштећена и цивилна инфраструктура.
15:31 04.01.2023
Употреба руских дронова је седам пута јефтинија од украјинских ракета ПВО које их обарају, пише "Њујорк тајмс".
Како наводи лист, у сукобу у Украјини „расте дисбаланс“, пошто је масовна употреба средстава одбране украјинских снага, укључујући противваздушну одбрану, „много скупља од дронова“.
„Ово би, према мишљењу бројних војних експерата, могло да иде на руку Москви на дуге стазе“, наводи се у чланку.
Прави победник, према "Њујорк тајмсу", „можда ће на крају бити земља која мање троши“.
13:59 04.01.2023
Кијев: УН треба да пошаље мировњаке у Запорошку нуклеарку
Уједињене нације треба да пошаљу мировњаке у Запорошку нуклеарку без постизања договора са Русијом о зони безбедности на станици, изјавио је председник украјинског „Енергоатома“ Петар Котин за Ројтерс.
„Проблем је у томе што нема решења на нивоу ИАЕА. Процес не иде напред. Предлажемо да се овај проблем подигне на следећи ниво“, рекао је Котин.
Према његовим речима, украјински званичници ће у среду разговарати о томе како покренути питање мировних снага у оквиру Савета безбедности УН.
Он је додао да Украјина треба силом да поврати контролу над нуклеарком, јер стварање зоне безбедности не изгледа реално.
„Не мислимо да је то реално. Нова година је, а ова зона (безбедности) није створена“, констатовао је Котин.
Према његовим речима, највероватнији развој догађаја је повратак нуклеарне електране под контролу украјинских војника.
„Наша главна нада је на украјинске оружане снаге“, закључио је Котин.
Украјински званичници су први пут предложили распоређивање мировних снага чак и у одсуству споразума са Русијом, наводи агенција Ројтерс. Директор ИАЕА Рафаел Гроси је крајем децембра приметио да се консултације са Русијом и Украјином о стварању заштитне зоне у Запорошкој нуклеаној електрани настављају. Раније је Кремљ саопштио да је неопходно захтевати од Украјине да повуче тешко наоружање од нуклеарке и престане са гранатирањем. Москва је истакла и да нема значајнијег напретка у зони безбедности око Запорошке нуклеарке.
13:39 04.01.2023
Кијев на пролеће планира офанзиву
Кијев планира да на пролеће интензивира борбена дејства, саопштио је начелник Главне управе обавештајне службе Министарства одбране Украјине генерал-мајор Кирил Буданов за телевизију „Еј-Би-Си њуз“.
„Ови месеци ће бити војно најврелији“, одговорио је Буданов на питање водитеља о његовим очекивањима за наредних шест месеци сукоба.
Буданов очекује да ће март бити месец најжешћих борби. Према његовим речима, Украјина планира да на пролеће покрене озбиљну офанзиву.
13:08 04.01.2023
Оружане снаге Украјине гађале су војну команду у Васиљевки у Запорошкој области. У нападу су погинуле две особе, саопштио је члан савета администрације Запорошке области Владимир Рогов

„Пала је тешка артиљеријска граната на канцеларију војне команде, где је био формиран ред локалног становништва за добијање пропусница за лична возила“, написао је Рогов на свом Телеграму.

Рогов је после додао да је испаљено најмање четири гранате, као и да су оне погодиле вишеспратницу поред команде.
11:32 04.01.2023
Борбена дејства у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руске снаге уништиле пет украјинских диверзантских група у ЛНР и ДНР
09:57 04.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на читавој територији Украјине.
09:46 04.01.2023
Министарство одбране Русије објавило је снимак уништења упоришта и оклопне технике Оружаних снага Украјине високо прецизном муницијом нове генерације.
Ова муниција има високу ефикасност и филигранску прецизност, додаје се у саопштењу Министарства.
08:37 04.01.2023
Заједничким дејствима војника Доњецке Народне Републике и Оружаних снага Русије током претходна 24 часа уништено је следеће непријатељско наоружање и војна опрема: два тенка (Т-64БВ), осам јединица оклопних и аутомобилских возила, а у ваздуху је оборен и један дрон, саопштила је Народна милиција ДНР.
Поред тога, ликвидирано је преко 35 припадника непријатељских снага.
У саопштењу се истиче да украјинска страна наставља да терорише цивиле Републике, наносећи интензивне артиљеријске нападе на стамбена насеља и цивилну инфраструктуру који не представљају војне објекте.
У току претходног дана на мети непријатељских напада нашло се девет насеља Републике, а том приликом погинуо је један цивил, док је четворо рањено, од чега једно дете.
07:42 04.01.2023
Системи за противваздушну одбрану оборили су две украјинске беспилотне летелице изнад мора у области аеродрома Белбек, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.
07:40 04.01.2023
Део војника погинулих у гранатирању Макејевке покушали да спасу своје рањене саборце, изјавио је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин.
„Већина њих, једва изашавши из зграде коју су оштетили амерички ‘хајмерси’, чим су дошли себи вратили су се да извлаче своје саборце. Потом су, када су стигли припадници Министарства за ванредне ситуације, помагали да се спасу остали. Помагали су ризикујући своје животе. А неки од погинулих су они који су погинули када су се враћали да спасу своје колеге“, написао је Пушилин на свом Телеграму.
07:36 04.01.2023
Гашење пожара након напада украјинских снага на привремену базу руске војске у Макејевки - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руске снаге уништиле украјински „хајмарс“ из кога је пуцано на војну базу у Макејевки
07:34 04.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Черкаској, Дњепропетровској, Кировоградској, Харковској и Полтавској области Украјине, као и делу Запорошке области под контролом Кијева, саопштило је украјинско Министарство за дигиталну трансформацију.
07:33 04.01.2023
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган планира да у среду разговара телефоном са руским и украјинским колегом Владимиром Путином и Владимиром Зеленским, саопштио је портпарол турског председника Ибрахим Калин за телевизију „НТВ“.
Према Калиновим речима, Ердоган намерава да са председницима разговара о решавању украјинске кризе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала