- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Божићно примирје“: Дан кад су се мирили и највећи непријатељи

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаОфанзива на југозападном фронту 1916. године
Офанзива на југозападном фронту 1916. године - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин наложио је да се прогласи божићно примирје на линији раздвајања у Украјини. Међутим, ово не би био први такав случај у историји. Сетимо се 1914. године и западног фронта у Првом светском рату.
"На западу ништва ново" - сви знају овај наслов Ремарковог романа о Првом светском рату. Међутим, на Бадње вече 1914. на Западном фронту догодило се непредвиђено: војници зараћених страна окитили су јелку и изашли из ровова да једни другима честитају Божић.

„Једва да је јутро зарудело када смо видели Енглезе који су нам махали из ровова. И ми смо њима махали. Полако су почели да излазе из ровова. Наши војници су поставили мала божићне јелке које су нам донели на фронт и запалили на њима свеће. Сви су изашли из ровова и никоме није ни пало на памет да почне да пуца“, одломак из писма немачког војника са Западног фронта.

Божићно примирје“, које се догодило 1914. године, описао је британски војник: „Сви наши су изашли из ровова и сели на насип. Немци су учинили исто и почели да говоре на лошем енглеском језику. Попео сам се на врх насипа и на немачком сам их замолио да отпевају неку народну песму. Они су почели да певају, па смо ми запевали и затим су обе стране аплаудирале једна другој“.
Када су се војници осмелили, онда су изашли из блата и кренули једни ка другима по неутралном терену који је био само неколико десетина метара. Британци и Немци су размењивали цигарете, поклоне, сликали се заједно и чак су играли фудбал. Немац, који је био жонглер, имао је наступ на ничијој земљи.
Војници из Немачке и Велике Британије су овај прекид користили како би сахранили тела погинулих. Тако да, мало је вероватно да су гајили илузије да ће то братско јединство непријатеља нешто променити.

„У 8.30 сам три пута испалио хитац у ваздух и подигао заставу са натписом ‘Срећан Божић’. Попео сам се на насип и видео са немачке стране платно на коме је написано ‘Хвала’. Тамо се појавио немачки капетан, обојица смо се поклонили, салутирали један другом и вратили се у ровове. Он је два хица испалио у ваздух и рат је поново почео“, пише у мемоарима војни лекар из Велса, британски капетан Дан.

Током четири године, колико је трајао Први светски рат, погинуло је више од 37 милиона људи.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
РУСИЈА
Русија прогласила примирје за Божић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала