- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Данска, Шведска и Немачка настављају истрагу експлозија на „Северним токовима“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Истрага диверзија на гасоводима „Северни токови“ се одржава на националном нивоу у земљама које су погођене инцидентима, изјавила је портпаролка Европске комисије Дана Спинант.

„У сваком случају, ми смо предузели мере како би се заштитила веома важна инфраструктура. Читава серија мера је предузета на нивоу Европске уније како би се заштитила инфраструктура“, рекла је она на брифингу у Бриселу.

Друга представница Европске комисије Анита Хипер је на питање шта се закључује из извештаја земаља о инциденту, објаснила да су власти у Шведској објавиле да је штета на гасоводима „Северни токови“ резултат диверзије, што је и доказано. Она је додала да је истрага у Данској, Шведској и Немачкој и даље у току.
Хипер је указала, да се истрага налази у компетенцији тих земаља.
Терористички напади догодили су се 26. септембра, истовремено на два руска гасовода који извозе гас у Европу – на „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је дошло до великих оштећења и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о планираној диверзији. Главно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу о делу међународног тероризма.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
РУСИЈА
„Тражићемо правду“: Русија неће дозволити Западу да „гурне под тепих“ инцидент са „Северним током“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала