- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Тражићемо правду“: Русија неће дозволити Западу да „гурне под тепих“ инцидент са „Северним током“

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Пратите нас
Русија неће дозволити Западу да „гурне под тепих“ ситуацију са експлозијама на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
По њеним речима, западне земље којима је то у интересу настављају да игноришу позиве да се спроведе транспарентна, објективна, професионална и деполитизована истрага након које би се идентификовали и казнили кривци.
„Русија неће дозволити да се поново изврши манипулација у стилу – 'гурнућемо све под тепих'. истина ће бити непријатна за Запад, јер је оно што се догодило са 'Северним током' и 'Северним током 2' – злочин, терористички акт који је припреман идеолошки и политички. У моменту када је, по свему судећи, Запад био исцрпео све могућности за коришћење економских и политичких полуга притиска и за реализацију задатка о гашењу тог пројекта, тада су прешли на план Б и физички уништили ту цивилну инфраструктуру“, изјавила је Захарова.
Како је истакла, не ради се само о нападу без преседана на међународну транспортну инфраструктуру, него о изузетно опасном преседану који захтева оштру реакцију читаве светске заједнице.
„Стога ћемо тражити правду и разјашњавање позадине тог тешког злочина“, поручила је Захарова.
Претходно је лист „Вашингтон пост“ објавио да нико од западних чиновника не сумња у то да је напад на гасоводе био испланиран. Према речима неименованих извора, чак и они који су упознати с експертизама, немају на основу чега да закључе да је диверзија повезана с Русијом.
Терористички напади догодили су се 26. септембра, истовремено на два руска гасовода који извозе гас у Европу – на „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је дошло до великих оштећења и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о планираној диверзији. Главно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу о делу међународног тероризма.
Уренгој-Помари-Ужгород, Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
РУСИЈА
Медији: Ремонт "Северног тока" може коштати пола милијарде долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала