Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Државе које повлаче признање Косова схватиле - Србија је чувар међународног права

Пратите нас
Србија је фактички постала чувар међународног права што су мање државе света препознале и зато имамо девет држава које су чланице УН а које су повукле признање Косова. Схватиле су да би и оне могле бити жртве великих сила и да нема другог начина да се заштите осим поштовања међународног права, каже професор Стевица Деђански.
Председник Србије Александар Вучић обелоданио је податак да чак 106 земаља не признаје независност тзв. Косова, док га 84 земље недвосмислено признаје, а три државе „нису начисто“.
Вучић је објавио имена девет држава које су повукле признања - Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Малдиви, Света Луција, и најавио да чекамо десету.

Србија чувар међународног права

Професор др Стевица Деђански из Института за политичке студије каже да је повлачење признања Косова од изузетног значаја за Србију.
„Ми већ дужи временски период имамо списак држава које су повукле признање Косова, а то смо објавили онда кад смо се са њима то договорили. До сада смо поштовали све споразуме укључујући и Вашингтонски, али сада је дошло време пошто су неки тврдили да је то само „прича“. Председник Срби је,обелоданивши имена тих држава, показао да је то заиста дипломатска акција на којој је Србија озбиљно радила последњих годину- две,“ истиче Деђански.

Показали смо да желимо мир

При том, Србија то до сада није користила јер, додаје наш саговорник, жели мир - то и даље жели али шта ако друга страна не поштује споразуме.

„Држава које не признају Косово, односно нелегално отцепљење те територије од Србије, је 106 (од 193 чланице УН). То показује колико држава у свету гледају Србију као земљу која поштује међународно право,“ истиче он.

Како каже, не потенцира се да неко поштује само права Срба и да се остваре само наши интереси, већ све време наступамо са позиције да се поштује међународно право.
„Ако се не поштује међународно право, све земље света, посебно мање државе, сутра неће имати како да се заштите од потенцијално сличних ситуација као што је код нас. Јер кад прођу сукоби који су сада актуелни остаће само оно што је праведно по међународном праву и то ће бити једино валидно,“ тврди Деђански.

Пример за све мање државе

Из тих разлога, напомиње саговорник Спутњика, Србија тражи и од дугих земаља да се поштује међународно право, и то друге државе препознају.
По мишљењу Деђанског, дуго година то није могло да се деси јер се Србија својевремено извињавала и за шта није крива,, што је створило слику да смо ми једнини кривци за све. "Сад кад се показало да смо ми ти који тражимо мир и преговоре, земље које можда имају мањи значај у Савету безбедности али велики значај у Уједињеним нацијама схватају да ако се то сломило на Србији може да стигне и код њих,“ објашњава Деђански.
Деђански сматра да је рано говорити да ли ће се можда и неке европске државе наћи у позицији да повуку признање Косова али свакако оставља ту могућност јер верује да ће се убрзо геополитичка сцена изменити.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
СРБИЈА
Вучић открио списак девет земаља које су повукле признање Косова - још три се двоуме
Застава Нема предаје на скупу подршке Русији у Београду - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
СРБИЈА
Небојша Човић предлаже 16 корака Србије током нове велике кризе на Косову и Метохији
Oбележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у српским срединама на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
СРБИЈА
Београд избацује на сто јаке адуте против покушаја да се Косово угура у УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала