- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Америка квари „готов посао“ Француске: „Поштоваћемо сваку одлуку“

© AP Photo / Matt SlocumЏоел Ембид и Никола Јокић
Џоел Ембид и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Кошаркашки савез Француске је недавно повукао изненађујући потез обезбеђивањем држављанства за Џоела Ембида, камерунског играча и једног од најбољих центара НБА лиге. Али, посао им сада квари – Америка.
Ембид је рођен у Камеруну, са 16 година је стигао у Америку и прошао цео кошаркашки програм, академију, средњу школу и једну годину на колеџу.
Овог лета је стигла изненађујућа вест да је постао Француз, с намером да наступи на наредном Мундобаскету, али и на Олимпијским играма 2024. године.
Међутим, он је недавно добио и америчко држављанство, што му дозвољава да наступи и за тамошњу репрезентацију, што је изазвало забринутост у Француској.
„Џоел поседује оба пасоша и мора да изабере кошаркашку националност. На њему је право избора и нико не може то да промени. Знам да је разговарао са неким нашим играчима. Мислим да би требало да игра за нас, али видећемо. Поштоваћемо његову одлуку, каква год била“, рекао је француски селектор Венсан Коле.
Уколико изабере да САД, Ембид ће бити четврти натурализовани играч у америчкој селекцији од 1992. године када су НБА кошаркаши први пут добили могућност да играју на великим такмичењима у организацији ФИБА (Куп Америке, Светски куп, Олимпијске игре).
Пре њега дрес САД су облачили Јамајканац Патрик Јуинг (ОИ 1992), Нигеријац Хаким Олајџувон (ОИ 1996) и Тим Данкан (ОИ 2004), рођен и одрастао на Девичаснким Острвима, која попут Порторика, званично припадају САД (неинкорпорирана територија САД), али су спортски самостална, односно њихова репрезентација самостално наступа на међународним такмичењима.
Џоел Ембид и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
СПОРТ
Србија стрепи, а Јокићев велики ривал „скупља пасоше“ – постао је и Американац
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала