- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Главни новогодишњи поклон“: Медведев о слању фрегате „Адмирал Горшков“ ка обалама НАТО земаља

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаФрегата Адмирал Горшков
Фрегата Адмирал Горшков - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев назвао је слање фрегате „Адмирал Горшков“, опремљене хиперсоничним „цирконима“ према обалама НАТО-а главним новогодишњим поклоном и истакао да ће Русија са својим непријатељима разговарати језиком силе.

„Главни поклон за Нову годину са ракетама 'циркон' кренуо је јуче према обалама земаља НАТО-а. Домет ракета је 1.000 километара при хиперсоничној брзини од 9 маха и имају могућност коришћења било ког пуњења, при чему су гарантовано надмоћније од било ког противракетног одбрамбеног система. Нека стоји негде 100 миља од обале, ближе реци Потомак. Па, радујте се!“, написао је он на Телеграм каналу.

Према његовим речима, овако опремљена фрегата деловаће освешћујуће на све који буду представљали директну претњу Русији и њеним савезницима.
„Вама и вашим послушницима који убијате наш народ никада неће бити опроштено. Комуницираћемо са вама на језику силе, јер други не разумете. И уводићемо још напредније оружје да њиме уништимо нацистичке стрвине коју сте створили у XXI веку. Свим злочинцима ћемо се осветити за сваког убијеног грађанина наше земље“, поручио је Медведев.
Председник Русије Владимир Путин у среду је путем видео-линка наредио да се фрегата „Адмирал Горшков“, опремљена ракетним системима „циркон“, пошаље у војну службу. Том приликом је истакао да ово оружје нема аналога ни у једној земљи на свету и да је уверен да ће тако моћно оружје поуздано штитити земљу од потенцијалних спољних претњи и помоћи у обезбеђивању националних интереса Русије.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу најавио је да ће фрегата „Адмирал Горшков“ кренути на дуг поход по Атлантику, Индијском океану и Средоземном мору, а том приликом ће бити увежбана примена хиперсоничних ракета „циркон“.
„Циркон“ је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за континуирани аеродинамични лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере уз помоћ сопственог потиска мотора током читаве руте. Она може подједнако ефикасно да погађа циљеве на копну и на води. Ракете „циркон“ могу да достигну брзину до девет маха (преко 10.000 километара на сат), а њихов домет је преко 1.000 километара. Планирано је да овим ракетама буду наоружане подморнице и бродови.
Лансирање хиперсоничне ракете Циркон са фрегате Адмирал Горшков у Белом мору - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
РУСИЈА
„Основа борбене моћи Русије“: Фрегата „Адмирал Горшков” са „цирконима” променила однос снага на мору
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала