- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија одбила да у СБ УН разматра извештај о сиријском хемијском досијеу

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Уђи у базу фотографијаВојна техника на ободу ауто-пута М5 Дамаск-Алеп у сиријској провинцији Идлиб
Војна техника на ободу ауто-пута М5 Дамаск-Алеп у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Први заменик представника Русије при УН Дмитриј Пољански је одбио да у Савету безбедности разматра копиране извештаје Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) на тему сиријског хемијског досијеа.
Пре наступа Пољанског, сарадник канцеларије високог представника Уједињених нација за разоружање је, позивајући се на извештаје ОЗХО, још једном рекао да организација није добила информације које је тражила од Сирије.
„Штета што нову годину започињемо састанком о сиријском хемијском досијеу. Ми смо, као и други чланови Савета, више пута говорили да нема смисла расправљати о овој теми у Савету безбедности сваког месеца како би се одрадио унутрашњи политички задатак многобројних западних држава“, подвукао је руски дипломата.
Према његовим речима, директор ОЗХО Фернандо Ариас стално измишља изговоре како не би присуствовао Савету и брифингу, и на тај начин сваког месеца избегава одговорност за копиране извештаје. Све то доводи у питање ауторитет Савета безбедности, додао је Пољански.
„Позивамо да се укаже поштовање према времену које чланови Савета безбедности издвајају и да се напокон изврши оптимизација датума заседања. Док се то не учини не видимо смисао расправе“, подвукао је руски дипломата.
Он је раније навео да за то што нема напретка по овом питању није крив Дамаск, већ секретаријат ОЗХО, који тврдоглаво не жели да исправи антисиријску тежњу. Москва је неколико пута позивала Ариаса да поднесе извештај Савету безбедности, како би му поставили питања. Осим тога, Русија је нагласила и да генерални директор организације ни једном није био у Сирији.
Током априла 2017. године је сиријска опозиција саопштила да је 80 људи погинуло и 200 рањено у нападу хемијским оружјем на град Хан-Шејхун у провинцији Идлиб. За напад је оптужена сиријска војска, која је одбацила оптужбе и одговорност пребацила на милитанте и њихове покровитеље. САД нису показале доказе о кривици сиријске војске и нису се обазирале на позиве Русије да спроведе детаљну истрагу, извршиле су напад на сиријску војну базу Шајрат у ноћи 7. априла.
Запад је оптужио Дамаск за хемијски напад на сиријски град Дума у Источној Гути, који је, наводно, био 7. априла 2018. године и претио војним нападима.
Куће уништене у нападу терориста у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
РУСИЈА
Русија незадовољна радом Организације за забрану хемијског оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала