- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски одбио примирје; У случају украјинског напада, руске снаге ће одговорити

Пратите нас
У току је 316. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руски председник Владимир Путин наложио је да се прогласи божићно примирје на линији раздвајања у Украјини. Кијев је одбио руску иницијативу. Како је саопштило Министарство одбране Русије, у ДНР су оборени украјински Су-25 и Су-24.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:08 05.01.2023
„ИАЕА је изнела план који има за циљ успостављање зоне нуклеарне безбедности и заштите око Запорошке нуклеарне електране. Ми то подржавамо“, рекао је он.
Истовремено, Прајс је подсетио да су Сједињене Државе позвале Русију да преда Запорошку нуклеарку под контролу Украјине.
"Имамо пуно поверење у ИАЕА и њене напоре <...>. РЕч је о напорима које подржавамо", рекао је Прајс.
21:35 05.01.2023
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да Русија, под изговором примирја у зони специјалне војне операције покушава да сакрије нове кораке „агресије“.
„Русија неће успети да у миру сакрије своје припреме за нови талас агресије на Украјину и Европу. Свет ће до детаља знати како и када агресор спрема нову ескалацију у овом рату. И сваки нови мобилизациони корак Русије ће бити познат свету и пре него што он то оствари, ми ћемо то остварити“, рекао је он у вечерњем обраћању.
По његовим речима, „сада Русија жели да искористи Божић као параван да бар на кратко заустави офанзиву наших момака у Донбасу и допреми опрему, муницију и регруте. Сви у свету знају да Кремљ користи предах у рату да настави рат са новом снагом“.
21:32 05.01.2023
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да Русија, под изговором примирја у зони специјалне војне операције покушава да сакрије нове кораке „агресије“.
21:00 05.01.2023
Велика Британија и Немачка заједно са својим савезницима раде на питању пребацивања тенкова у Украјину, саопштили су новинарима министри спољних послова Уједињеног Краљевства и Немачке Џејмс Клеверли и Аналена Бурбок током заједничке конференције у Лондону.
20:54 05.01.2023
Украјинске власти не схватају озбиљно предлог руског председника Владимира Путина о привременом прекиду ватре за божићне празнике, саопштио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.
„Председник (Украјине Владимир Зеленски) је предложио јасну формулу мира од десет корака... Њихов (руски) садашњи ’једнострани прекид ватре‘ не може и не треба да се узима озбиљно“, написао је на твитеру шеф украјинске дипломатије на твитеру.
20:48 05.01.2023
ЕУ не верује једнострано објављеном привременом прекиду ватре у Украјини од стране Русије, изјавио је за Спутњик Петер Стано, званични представник европске спољнополитичкеслужбе.
"Једнострано проглашени привремени прекид ватре не мења чињеницу да Русија незаконито окупира део територије Украјине и врши нелегитимну агресију кршећи Повељу УН и међународно право. С обзиром на недостатак поверења у све што долази из Кремља, да би једнострано проглашење примирје било убедљиво, потребно је да видимо конкретне акције Русије, на пример, прекид напада, повлачење трупа и опреме из целе Украјине“, рекао је Стано.
Према речима Стана, „пошто такве акције изостају, једнострани прекид ватре изгледа као покушај Русије да купи време за попуњавање залиха, прегруписавање трупа или поправљање своје нарушене међународне репутације“.
20:42 05.01.2023
Нови пакет америчке војне помоћи Украјини коштаће скоро 3 милијарде долара, што је највећи пакет помоћи Кијеву до сада, пренео је Асошиејтед прес, позивајући се на америчке званичнике.
Напомиње се да ће поред оклопних возила „бредли“, нови пакет помоћи укључивати војна возила Хамви, вишенаменска возила МРАП и „велики број“ пројектила и друге муниције.
20:27 05.01.2023
Амерички ПРО систем Патриот размештен у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Специјална операција у Украјини
Договор Бајдена и Шолца: Немачка ће испоручити Украјини додатну батерију система „патриот“
19:41 05.01.2023
Гутереш поздравља прекид ватре између Москве и Кијева
Генерални секретар УН Антонио Гутереш увек је спреман да поздрави прекид ватре, изјавио је његов портпарол Стефан Дижарик, коментаришући одлуку Русије да за Божић уведе режим прекида ватре у зони специјалне војне операције.

„Генерални секретар увек поздравља могућност да стране током тог светог периода покажу поштовање и прекину борбена дејства“, рекао је Дижарик.

Он је додао да су УН спремне да помогну у окончању сукоба у Украјини на основу међународног права.
„Желели бисмо да видимо крај тог рата у складу са међународним правом и Повељом УН и спремни смо да помогнемо странама да остваре тај циљ“, рекао је он.
19:29 05.01.2023
Генерални секретар УН Антонио Гутереш одлучио је да распусти мисију за истрагу гранатирања истражног затвора у Јеленовки у ДНР које се десило у јулу прошле године, рекао је на брифингу његов портпарол Стефан Дижарик.
„Генерални секретар УН одлучио је да распусти мисију за утврђивање чињеница о инциденту у Јеленовки 29. јула 2022. због недостатка услова неопходних за слање мисије на лице места“, рекао је он.
Према речима Дижарика, чим УН осете да имају адекватне безбедносне гаранције, група ће опет бити формирана.
19:22 05.01.2023
Руска војска ће одговорити, ако украјинске снаге наруше режим прекида ватре који ће ступити на снагу у подне 6. јануара и трајати до поноћи 7. јануара, саопштио је лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
„Одлука се односи на прекид ватре или офанзивне акције са наше стране. Али то не значи да нећемо одговорити на провокације непријатеља! Или да ћемо дати неку шансу непријатељу у овим празничним сатима да побољша своје позиције на линији раздвајања", написао је он на свом телеграм каналу.
18:51 05.01.2023
Медији: Немачка планира да Украјини пошаље борбена пешадијска возила „Мардер“
Влада Немачке разматра могућност да Украјини испоручи борбена пешадијска возила „Мардер“, пише немачки лист „Зидојче цајтунг“.
Према подацима листа, званична одлука није донета. Наводи се, да у случају да до ње дође она мора бити усаглашена са Сједињеним Америчким Државама и Француском. Није појашњено колико би Кијеву могло да буде испоручено борбених возила.
Украјина од Немачке жели да добије и тешке тенкове „Леопард 2“, међутим, Берлин је одбио да их испоручи.
18:33 05.01.2023
Украјина одбацује било какве преговарачке процесе са Руском Федерацијом, изјавио је секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов, коментаришући предлог Русије о привременом прекиду ватре.
„Нема преговора са њима (са Москвом)“, рекао је он телевизији "Русија 24".
17:46 05.01.2023
"У складу са налогом председника Русије, министар одбране је издао наређење војсци да се на 36 сати, од 12.00 6. јануара до 24.00 7. јануара уведе режим прекида ватре на целој линији раздвајања у Украјини", саопштило је Министарство одбране Русије.
17:10 05.01.2023
Индија није позвала Украјину на следећи самит Г20
Индија није упутила позив Украјини на самит Г20 који ће се одржати у Њу Делхију у септембру 2023. године, изјавио је портпарол Министарства иностраних послова Индије Ариндам Багчи.
„Објављене су чланице Г20 и специјално позване земље које планирамо да позовемо. Мислим, да Украјина није на списку“, рекао је Багчи.
Додао је, да ће обавестити у случају да се нешто промени
16:29 05.01.2023
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
РУСИЈА
Русија прогласила примирје за Божић
15:54 05.01.2023
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио је спремност Анкаре да посредује у решавању украјинске кризе, саопштила је администрација турског лидера након његовог телефонског разговора са украјинским колегом Владимиром Зеленским.

"Председник Ердоган је током разговора предложио да преузме на себе мисију модератора и посредника како би се обезбедио стабилан мир између Русије и Украјине“, наводи се у саопштењу.

15:27 05.01.2023
Руски борбени авиони оборили су авион Су-24 украјинског ратног ваздухопловства код села Красногоровка у Доњецкој Народној Републици, док је руска ПВО у ДНР оборила украјински војни авион Су-25, саопштило је Министарство одбране Русије.
13:47 05.01.2023
Руске снаге извеле напад на положаје Украјинаца на сватовском делу фронта
Руска авијација извела је концентрисани напад на положаје украјинских трупа на сватовском делу фронта у Донбасу, саопштио је командант чете руских борбених возила за подршку тенковима „терминатор“ Западне групе руски снага, која извршава задатке у овом правцу.
„У овом правцу се воде активне борбе, непријатељ на све могуће начине покушава да пробије одбрану. Данас је авијација задала концентрисани удар (на положаје Кијева на сватовском делу фронта)“, рекао је командант новинарима.
Он је објаснио да украјинске снаге користе и тактику артиљеријских удара и покушавају да продру на територију коју контролише Русија у малим диверзантско-извиђачким групама.
„Постоје и диверзантске групе и артиљерија“, рекао је командант.
Ситуација на сватовском правцу у Донбасу ескалирала је пре неколико месеци. Украјинске снаге редовно гађају Сватово из америчких вишецевних ракетних система „хајмарс“ и покушавају да пробију одбрану на овом подручју, који је од стратешког значаја, отварајући пут до бројних насеља у републици.
12:57 05.01.2023
Кијев је одреаговао на позив руског патријарха на божићно примирје.
„Руска православна црква позивала је на геноцид над Украјинцима, подстицала масакре и инсистира на још већој милитаризацији Русије. Стога је изјава РПЦ о ‘божићном примирју’ цинична замка и елемент пропаганде“, изјавио је саветник шефа Канцеларије председника Украјине Михаил Подољак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала