- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Хапшење главног уредника Спутњика Литванија – освета диктаторских режима

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Хапшење новинара агенције Спутњик Литванија Марата Касема у Летонији је „освета диктаторских режима” због истине и принципијелости, саопштила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Марат Касем је пре пола године причао да га власти балтичких земаља прогоне због професионалног рада. Сада је ухапшен. То је освета диктаторских режима због његове слободе, његове истине, његове принципијелности“, саопштила је Захарова.
Она је додала да руска страна захтева да се међународне структуре укључе у ситуацију са хапшењем новинара у Летонији.
„Захтевамо да се укључе међународне организације, овлашћене за слободу говора преко свих међународних структура, јер је тај новинар више пута говорио да се осећа угрожено. Сада су његови страхови и претпоставке, нажалост, постали стварност. Међународна заједница не треба, него мора да учини све како би се режими који су прекардашили вратили у оквире закона“, поручила је Захарова.
Такође је додала да руска страна разјашњава детаље хапшења.
„Полазимо од тога да Летонија овим крши све међународне обавезе у сфери слободе говора, заштите права новинара, неприкосновености права и слобода. Марат Касем је дуги низ година био предмет прогона и хајки низа балтичких држава о чему је сам више пута говорио. Рекао је да је лично искусио репресивну машинерију колективног Запада“, оценила је портпаролка.
Раније је саопштено да је Обавештајна служба Летоније ухапсила главног уредника Спутњика Литванија Марата Касема због сумње да је прекршио санкције и да се бавио шпијунажом.
Уредник агенције Спутњик Литванија Марат Касем - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
СВЕТ
Ухапшен главни уредник Спутњик Литванија у Риги због сумње да се бавио шпијунажом
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала