- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Закони о опасним псима добри, али нема ко да их спроводи

© Flickr / Carol LaraДоберман
Доберман - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Поводом стравичне несреће у којој су пси усмртили новинара Владана Радосављевића адвокат Тома Фила истиче да би такви случајеви могли да се спрече кад би се примењивали закони о опасним псима. Ти закони су, оцењује Фила, добри али нема ко да их спроводи.
Ситуација би била боља кад би се опасни пси стерилисали и ако би комунална полиција кажњавала власнике паса који не носе корпе, сматра адвокат.
Поводом несреће у којој су три пса смртно изуједала новинара Владана Радосављевића а његову супругу Олгу тешко повредили, у јавности се поново отворило питање одгајања опасних паса и заштите људи од опаких „љубимаца“.
Да случај са Космаја није само изолован инцидент, потврдио је и директор Јавно-комуналног предузећа „Ветерина Београд“ Будимир Грубић који је рекао да је несрећа у којој је страдао Радосављевић седми инцидент такве врсте од почетка прошле године.
Радосављевића и његову супругу Олгу напали су власнички пси, стафорд, мешанац стафорда и питбула и трећи крупан мешанац, које би по закону власник требало да држи у обезбеђеном простору из ког не могу да побегну, што се није догодило. У медијима су се појавили написи да је власник паса у затвору, а по закону људи са кривичним досијеом не могу бити власници паса.

Закони добри, нема ко да их спроводи

Коментаришући трагедију на Космају, адвокат Тома Фила каже да наши закони нису толико лоши, него је проблем што се не примењују. Он би, ипак, променио закон тако да би свако ко има опасне псе а нема одгајивачницу паса морао да их води на стерилизацију а потом би и затворски казнио све који се не придржавају закона.
„Део оних који имају опасне псе су психопате, јер што би иначе држали таквог пса. Пас је лик свог газде. То су обично агресивни ликови и овај није случајно отишао на робију. То су људи који на псе преносе све своје особине па онда и пси нападају, скачу...“
Фила подсећа да би по законима чак и мали пси морали да имају корпе преко њушке, и истиче да је очигледно да се тај пропис не поштује. То би могла да реши комунална полиција којој недостају људи.
„Комунална полиција мора да долази због сваког пса који нема корпу и одмах да казни власника, а онда за ове који имају, да тражи да се стерилишу зато што стерилизација прво онемогућава да се праве мешанци, а друго, нападачка жеља пса се смањује кад он буде стерилисан“, закључио је Фила.
Пас - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
ДРУШТВО
„Пси били научени да кидишу на људе“: Директор „Ветерине Београд“ о стравичној несрећи на Космају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала