- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Примарно да Српска сачува своје интересе, не заузимамо страну ни у једном сукобу

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су се геополитичке околности промениле и да је примарно да Српска сачува своје интересе и да не заузима страну ни у једном сукобу.

Нећемо да се мешамо у сукоб, не желимо ником санкције

„Наш примарни став је да нећемо да се мешамо у сукоб у којем су два, и то православна народа, две земље са којима имамо добре односе. Ми смо искусили санкције и последице које оне вуку за собом, ми то не желимо никоме, посебно не онима који су показивали и показују разумевање за нашу политичку позицију засновану на Дејтонском мировном споразуму“, рекао је Додик за Глас Српске, одговарајући на питање да ли ће Српска задржати став да не уводи санкције Русији у вези са руско-украјинским сукобом.
Он је нагласио да је парадоксално да санкције Руској Федерацији заговарају федерални политичари, који имају већу корист од руског гаса него Република Српска.
„Подсетићу вас да само три одсто тог гаса користи Република Српска, преосталих 97 одсто иде у ФБиХ“, указао је Додик.
Он је рекао и да је истина да су поједини амбасадори, мимо воље и одлуке Председништва БиХ, гласали за неке резолуције против Руске Федерације, на шта су из Српске указивали, против неких покренули и поступке, али да је одлично познато како функционишу ствари у БиХ, као и да је спољна политика увек рефлексија унутрашње.

Притисака је било и биће, Српска чува своје интересе

Одговарајући на питање да ли се могу очекивати већи притисци на БиХ, а тиме и на Српску из Брисела због чињенице да је БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ, Додик је рекао да је БиХ колатерал измењених односа на међународном плану, да је притисака било и биће их, али да је на Републици Српској да се труди да сачува своје интересе, а то је да ни у једном сукобу не заузима страну.
Он сматра да Република Српска на том путу може јачати своје институције и положај у БиХ, јер се БиХ по својој сложености не разликује много од осталих држава чланица ЕУ.
Додик је рекао да се и са места српског члана Председништва БиХ трудио да максимално афирмише уставна права Републике Српске и да јача њене институционалне капацитете. Он је додао да се то огледало и кроз потезање виталног националног интереса.

Не одустајемо ни од чега што нам припада по Уставу БиХ

Он је рекао да се свих протеклих година опозиција у Републици Српској бавила Милорадом Додиком.
„Ово што гледамо у Републици Српској из опозиционих редова више личи на лов на вештице него на озбиљан опозициони рад. И ја сам био у опозицији, али на свим виталним питањима по Републику Српску био сам уз власт. Данас имамо ситуацију да опозиција напушта парламент кад год се потегне важно национално питање. То је део њиховог политичког стила и навођени су споља да тако раде“, навео је Додик.
Он је рекао да Република Српска не одустаје ни од чега што јој припада по Уставу БиХ, те оценио да је у БиХ предуго трајало бављење питањима о којима нема сагласности.
„Овога пута смо за преговараче добили гарнитуру људи из Сарајева која каже – „дај да видимо у вези са чим се слажемо“. Ово је одлична прилика да из тог нашег договора са „осморком“ и ХДЗ-ом БиХ профитирају грађани, да буду покренути различити пројекти, да покушамо да искористимо и овај кандидатски статус на начин да од ЕУ тражимо финансијску инјекцију и ствари покренемо у бољем правцу“, истакао је Додик.

Једнако важни сарадња са Србијом и Русијом, као и са Бриселом и Вашингтоном

Председник Републике Српске рекао је да Српска никада није бежала од сарадње и да све што је у интересу њених грађана мора бити и интерес Владе Српске.
„Мени су једнако важни сусрети и сарадња са Србијом, Руском Федерацијом, Кином, Мађарском, Грчком, као и они са Бриселом, Вашингтоном и Берлином“, навео је Додик.
Додик каже да од Владе Републике Српске очекује да за наредне две године задржи финансијску стабилност Српске, повећа плате и пензије, уведе више реда у свим сегментима, створи све предуслове да се у Српској брже инвестира, да се обрачуна са нерадом и награди рад, одржи мир и стабилност.
Одговарајући на питање да ли је одустао од идеје спајања функција председника Републике Српске и српског члана Председништва БиХ, Додик је рекао да није и да би о томе било добро повести јавну расправу и у конструктивној атмосфери свих актера друштва доћи до аргумената за и против таквог предлога.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала