- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијевско-печерска лавра: Расколничка црква нема дозволу за богослужење у Успенском саборном храму

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-Печерска лавра
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Пратите нас
Вршилац дужности генералног директора Кијевско-печерске лавре Александар Рудик изјавио је да расколничка "Православна црква Украјине" (ПЦУ) нема дозволу за богослужење у Успенском саборном храму лавре, преноси украјински портал „Страна.уа“.
Претходно је прес-служба Кијевске митрополије канонске УПЦ саопштила да поглавар ПЦУ Епифаниј намерава да одржи богослужење у Успенском манастиру поводом Божића.
Украјински министар културе Александар Ткаченко је рекао да је Комисија за примопредају здања Успенског манастира и Трапезне цркве од УПЦ на државу завршила рад.
Како пише украјински портал позивајући се на Рудика, ПЦУ није упутила никакав захтев за богослужење у том храму и нема информација о таквим намерама.
Кијевско-печерска лавра је најстарији манастир у данашњој Украјини и један од првих манастира Кијевске Русије. Налази се на листи УНЕСКО. Основана је у 11. веку. У овом тренутку површина територија лавре премашује 20 хектара.
Подсетимо, раније је саопштено да Кијевско-печерска лавра регистрована као манастир у саставу расколничке "Православне цркве Украјине" (ПЦУ) коју подржавају украјинске власти. Шеф Управе за спољне црквене везе ПЦУ, архиепископ Зарја, тврдио је да је поглавар ПЦУ Епифаниј сада на челу манастира као правно лице.
Служба безбедности Украјине недавно је извршила претрес на територији Кијевско-печерске лавре (Московски патријархат). У саопштењу је наведено да су спроведене контраобавештајне активности. Руска православна црква назвала је ове акције СБУ – застрашивањем.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Специјална операција у Украјини
Отворено писмо Кијевско-печерске лавре Зеленском: Окончајте прогон, наставићемо да се бранимо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала