- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Време кад су Американци разумели Русе: Како је „Тајм“ прогласио Стаљина за „личност године“

© Фото : TimeОбложка журнала Time
Обложка журнала Time - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Пратите нас
Период од друге половине 1941. до пролећа 1945. године био је изузетно занимљив у историји совјетско-америчких односа. Вашингтон, вероватно, никада није имао срдачније односе са Москвом, пише портал „Аргументи и факти“.
У јануару 1943. године совјетски лидер Јосиф Стаљин по други пут се појавио на насловници популарног америчког недељника „Тајм“ који му је доделио титулу „личност године“. Новинари у то време нису крили искрено дивљење и поштовање према Стаљину.

„Ни корак назад!... 1942. је била година крви и снаге. Човек 1942. године је онај чије име на руском значи 'челик', онај чији речник укључује речи на енглеском 'tough guy' (чврст момак). Само Јосиф Стаљин зна колико је Русија била близу пораза 1942. године и само он зна како је успео да преведе земљу ивицом провалије. Међутим, целом свету је јасно шта би се у противним догодило. То најбоље зна Адолф Хитлер чији се претходни успеси расипају у прах. Да су се немачке легије пробиле кроз чврст као стена Стаљинград и уништиле офанзивни потенцијал Русије, Хитлер не би био само 'личност године', него апсолутни господар Европе и био би у стању да се припреми за освајање других континената. Он би могао да ослободи најмање 250 победничких дивизија за нова освајања у Азији и Африци. Међутим, Јосиф Стаљин је успео да га заустави. Једном је то већ успео, 1941. године, али му је тада, на почетку рата, на располагању била цела територија Русије. Стаљин је 1942. године постигао много више. По други пут је лишио Хитлера свих плодова његовог успеха“, објавио је тада „Тајм“.

„Комунисти су људи као и ми“

Бивши амерички председник Френклин Рузвелт, који је у то време био на челу Беле куће, поштовао је совјетски народ који је примио главни ударац нацизма. Захваљујући Рузвелту, односи СССР-а и САД почели су да се мењају, посебно након што су у децембру 1941. године и САД ушле у Други светски рат.

„Навијати за Стаљина“

Говорећи на митингу у Сан Франциску, један од највећих комичара свих времена Чарли Чаплин обратио се окупљенима, речима „Другови“. Након што се публика засмејала, мислећи да је реч о још једној шали, Чаплин је наставио:
„Управо то сам хтео да кажем – другови! Надам се да је данас у овој сали много Руса, а знајући како се у овом тренутку ваши сународници боре и гину, сматрам да је велика част да вас назовем друговима... Комунисти су људи као и ми. Ако изгубе руку или ногу, пате као и ми и умиру као и ми. Мајка комунисте је жена као и свака друга мајка. Када прими трагичну вест о смрти њеног сина, плаче као што плачу и друге мајке. Не треба да будем комуниста да бих је разумео. Довољно је само бити човек…”, рекао је Чаплин.
Он се није залагао само за пружање материјалне помоћи Совјетском Савезу, него и за отварање другог фронта у Европи који би могао да преокрене ситуацију. Дакле, у том периоду је у Америци било дозвољено „навијати за Стаљина“.

„Москва узвраћа ударац”

Године 1942. у САД су са одушевљењем гледали филм „Москва узвраћа ударац“, совјетски ратни документарац о бици за Москву. Американци су видели да се Хитлерови нацисти могу победити, те да су Руси јачи од западних америчких савезника у Европи.
Али наставак године био је нешто суморнији. Неуспех код Харкова, повлачење из Севастопоља, пробијање нациста на Волгу. И сваког дана, од Њујорка до Лос Анђелеса, питали су се – да ли ће ови невероватни људи поново издржати?
Након контраудара код Стаљинграда, када је капитулирала шеста немачка армија на челу са Фридрихом Паулусом, Америка је ликовала. Иако је до краја 1942. немачка група наставила да пружа отпор, за недељник „Тајм“ није било упитно ко је „личност године“ у протеклих 12 месеци.

Тренутак искрености

Улазећи у 1943. годину у Сједињеним Америчким Државама су схватали да свет није пао под нацистичку чизму јер су Совјети на обалама Волге учинили оно што нико други није могао.
На том признању заслуга совјетском народу и њиховом лидеру темељио се нови, послератни свет, у коме је Совјетски Савез с правом добио једно од водећих места.
Тада, у јануару 1943. године Американци су веома добро разумели Русе. Нажалост, та искреност није дуго потрајала.
Чарли Чаплин - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2019
„Комунистичко проклетство“ Чарлија Чаплина
Часопис Тајм - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2019
Како „Тајм“ бира личност године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала