- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Археолог аматер открио лунарни календар из леденог доба

CC0 / Pixabay / Пећински цртежи — илустрација
Пећински цртежи — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Пратите нас
Ентузијазам једног археолога аматера довео га је, по свему судећи, до открића постојање примитивног система записивања који су пре око 20.000 година, у време леденог доба, користили ловци-скупљачи као неку врсту лунарног календара, објавили су британски медији.
Истраживање сугерише да су цртежи на зидовима пећине не само били облик уметничког изражавања из тог времена, већ и да су коришћени и за бележење софистицираних информација о времену репродуктивних циклуса животиња.
Археолог аматер Бен Бејкон провео је небројено сати покушавајући да декодира систем „прото-записивања“, за који се верује да је од сличних забележених система старији бар 10.000 година, пише „Гардијан“.
Реч је о пећинским сликама животиња, као што су ирваси, рибе, пронађених широм Европе. На више од 600 слика из леденог доба пронађене су и тачке у низу и друге ознаке за које су археолози веровали да имају неко значење, али нису могли да их дешифрују.
Бејкон је своју теорију изложио екипи академика која га је охрабрила да настави са проучавањем, иако је аматер.
Он је потом почео да сарађује са академицима, међу којима и професором Полом Петитом са Универзитета Дурам, како би објавио чланак у „Археолошком журналу Кембриџа“.
„Резултати показују да су ловци-скупљачи из леденог доба били први који су користили систематски календар и ознаке како би бележили информације о значајним еколошким догађајима у оквиру тог календара“, изјавио је археолог Петит.
Череп недавно обнаруженного вида Homo floresiensis возрастом 18 000 лет выставлен рядом с черепом нормального человека (справа) на пресс-конференции в Джокьякарте, Индонезия, 2004 год - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
ЖИВОТ
Археолози откривају тајне легендарних патуљастих народа: Од Тајвана до Сибира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала