- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Дејан Мајсторовић, баскеташки мајстор за Спутњик: Играти у Москви, испод моста – посебна драж

© Фото : ФИБАСрбија баскет
Србија баскет - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Пратите нас
У 2022. години српски спорт није био баш толико успешан као што смо навикли, али су поред одбојкашица образ осветлали репрезентативци у баскету три на три који су освојили златну медаљу и на Европском и на Светском првенству. О свему томе за Спутњик говори легенда овог спорта Дејан Мајсторовић.
На Европском првенству Србија је дошла до злата у Грацу победом над Летонијом од 21:14, а до светског злата наши момци стигли су у Антверпену победом над Литванијом од 21:16.
„Не може боље од тога, узети злато на Светском и Европском првенству у једној години, то смо урадили смао још 2018. године. Невероватан је осећај, то нам је био план. Одиграли смо сјајно и једно и друго такмичење. Потпуно смо издоминирали и Европско и Светско првенство. Заслужено смо узели златне медаље. Следеће године се опет играју оба такмичења, а циљ је исти“, објашњава Мајсторовић за Спутњик.
Пет од седам светских злата и још сребро, готово необјашњиве успехе правили су наши баскеташи до сада. Уз то имају четири везана злата на Европском првенству.
„То не постоји ни у једном другом спорту. Што се тога тиче ватерполо нам је можда најближи. Од шест Европских, узели смо четири злата и сребро. Од седам Светских узели смо пет злата и сребро. Од 13 светских и европских узели смо девет златних и две сребрне. Незапамћено у било ком спорту!“, задовољан је Мајсторовић.
До сада се баскет играо на Олимпијским играма само у Токију 2021. године, а Србија је стигла до бронзе.
„У том тренутку смо сви били нерасположени и разочарани, јер смо очекивали сјајнију, отишли смо по злато. Али искрено да ти кажем како време пролази, медаља са Олимпијских игара је велика ствар и то на првим икада организованим у баскету“ , каже Мајсторовић.
© Фото: ФИБАСрбија - Словенија, баскет
Србија - Словенија, баскет - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Како је уопште дошло до баскета као спорта на репрезентативном нивоу, а онда чак и на Олимпијским играма?
„Искрено нисам знао да уопште постоји Светска серија од 2011. године. Нисам знао, нисам био упућен где се играју турнири. Турнири у баскету су увек били прејаки. Екипа Новог Сада која је освојила турнир у Свилајнцу 2012. године, после тога су имали највише бодова, а нико није ни знао за листу. Онда су их звали из КСС, да има Светско првенство у баскету и да ли хоће да иду. И они, као, хоћемо. По њиховој причи, ишли су да уживају, добили су опрему репрезентације, нису ни знали да ће узети злато. После тога је ФИБА видела да су добра екипа, па су почели да их зову на челенџере и мастерсе. Екипа Новог Сада се прва пробила“.
Пред Светско првенство у Москви 2014. Мајсторовић је добио позив да се прикључи репрезентацији.
Каже да га лепе успомене вежу за главни град Русије.
„Играли смо у Русији 10-15 пута турнире. Увек смо обожавали да идемо на Москва опен који је важио за један од најјачих турнира на свету. Игра се испод моста онако, има неку драж. Мислио сам да је тај Москва опен заправо Светско првенство. Играо се она и 2011. и 2012. па се тад причало идемо у Москву на Светско првенство, иако то није било наравно. Али, био је најјачи турнир на свету. Тако да Москва остаје увек у лепом сећању. И град и турнири су увек били организовани врхунски“.
На репрезентативном плану Мајсторовић је прешао игрицу, што кажу млади.
Али, прешао је и на клупском са екипом Уба.
„Са Убом смо направили једну од најбољих сезона у историји нашег спорта, освојили смо четири мастерса. Тројица играча играју за репрезентацију, освојили смо и финални мастерс, као и један челенџер. Али пет мастерса у једној години, то је невероватно. То је само Нови Сад урадио 2018. године. Од 11 мастерса смо играли девет, освојили пет и изгубили два финала. То је стварно невероватно. Два мастерса пре краја смо обезбедили прво место на ранг листи што се никада није десило. Историјска сезона, уз ону сезону Новог Сада“.
© Фото: Скриншот/You Tube/FIBA 3X3Лиман, баскет
Лиман, баскет - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Лиман, баскет
Мајсторовић у витрини има четири злата са Светских првенстава и три са Европских. И по једно сребро са оба такмичења, уз брозну на Олимпијским играма.
Слободно можемо да кажемо да је баскеташка легенда.
„Невероватно и пресрећан сам због тога. Гладан сам да освајам медаље, за нашу репрезезентацију, имам велику мотивацију да узмем медаљу у Паризу, за то тренирам и за то спремам. Уживам у Убу, имам велику мотивацију. Права смо породица, лепо се дружимо, идемо на доручак, тренинг, пиће. Право другарство и хвала Богу то даје резултате“ .

Можда и Леброн Џејмс заигра баскет три на три

Питају се сви докле ће трајати српска доминација у баскету. Када ће Американци да се уозбиље и направе јаку конкуренцију?
„Ми исто очекујемо да Американци, џин који спава, да се пробуди и да се више посвете. Очекујемо озбиљније играче у будућности, можда и НБА играче. То је све лепо, нека направе па ћемо да видимо. Летонија је сјајна екипа, имају двојицу врхунских играча, али ова друга двојица мало падају. Сада све земље улажу у баскет, желе да имају што више екипа на туру да би се пласирали на Олимпијске игре. Није још ништа озбиљно, али Американци делују опасно. Они ако доведу НБА играче онда ће да буде баш... баш ће да буду јаки. Лос Анђелес? Е, то ће сигурно да гађају, можда се појаве и Леброн и екипа, а-ха-ха. Леброн са 46... И тада би био опасан“ .
Мајсторовић у априлу пуни 35 година, али и даље игра на највишем могућем нивоу.
„Знаш како, све зависи како одржаваш тело. Дође из пет на пет момак од 23 године па се распадне на баскету. Интензивно је, тешко. Пре пет, шест година си могао да играш мало старији, играло се индивидуално, а сада је то све тимски, милион блокова у леђа, провуци се, овај те вуче чупа, шутни... Ма, мислим то је... Када се игра пар минута без престанка ту нико не може да дише. Као у рингу, тако је и овде. Ми играмо, тренирамо, спремни смо, а деси се некад да сва тројица тражимо измену. Али, веруј ми, уживо је четири пута лепше гледати него преко ТВ-а. Када гледаш уживо чујеш како пуца све на терену“, констатовао је Мајстор за Спутњик.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СПОРТ
Јокићев поклон за Божић – десети трипл-дабл
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала