- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Дело великог руског писца на сцени Народног позоришта: Премијера „Мајстора и Маргарите“ у 2023.

© Sputnik / Лола ЂорђевићНародно позориште у Београду
Народно позориште у Београду - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Пратите нас
Управник Народног позоришта Светислав Гонцић изјавио је да национална кућа у 2023. години поставља представу „Мајстор и Маргарита“ Михаила Булгакова, као и да ће представом „Корсар“ обележити први век балета у Србији.
Говорећи о плановима за ову годину, Гонцић је истакао да је „Мајстор и Маргарита“ изабран као велико дело светске литературе, као и да ће Народно позориште радити и још један, овај пут домаћи класик — „Очеви и оци“ Слободана Селенића.
„Што је добра идеја за нас, па ћемо тако отворити врата и другим модерним класицима“, нагласио је Гонцић.
Подсетивши да су у 2022. години имали премијеру представе „Деца“ Милене Марковић, Гонцић је оценио да Народно позориште мора да одговори времену и публици, и да проналази неке нове класике који ће једног дана бити основа на којој ће стајати будућност тог театра.
Народно позориште у 2023. обележава 100 година постојања српског балета, а Гонцић је за Танјуг најавио да ће поводом јубилеја бити изведена премијерно представа „Корсар“.
Он је рекао да национална кућа има нову управу балета, да води рачуна о младим људима и да предстоје још неки потези који ће, како је навео, у структури побољшати квалитет рада.
Управник Народног позоришта је подсетио и на недавно покренуту сарадњу, у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, са Националном опером и балетом из Скопља, Национални театром опером и балетом из Тиране и Македонским народним театром.
Поред тога, Народно позориште је потписало уговор о сарадњи са Бугарском, а предстоји и са Румунијом, док у јануару долази у госте Хрватско народно казалиште из Загреба.
„Чини ми се да смо препознајући те, културолошке границе, које су много шире од административних, пружамо руку пријатељства свим земљама које су у нашем окружењу“, поручио је Гонцић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала