- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Како су "Александар Невски" и један српски тинејџер - покорили свет

© Фото : Уступљено СпутњикуЈаков Попов
Јаков Попов - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Пратите нас
Од свог првог анимираног филма „Легенда о божићном дрвету“ који је снимио са осам година тинејџер Јаков Попов осваја награде на међународним фестивалима. Прошле године освојио их је три и уписао Академију уметности у Новом Саду, а ове ће бити ментор млађем брату и сестри на њиховом првом филму.
Анимирани филм „Александар Невски“ осамнаестогодишњака из Сремских Карловаца Јакова Попова освојио је прошле године три награде на међународним фестивалима.
Награду за најбољи кратки анимирани филм освојио је на Међународном филмском фестивалу православног филма „ByzanFest“ у Мелбурну, у Аустралији, „Златног Витеза“ на Међународном филмском форуму Златни витез у Русији и прву награду за анимацију на Међународном омладинском филмском фестивалу „Свет Миру“ у Русији.
Јаков Попов, који је и раније, као малолетни дечак, освајао награде на међународним фестивалима уписао је прошле године Академију уметности у Новом Саду, смер Анимација и визуелни ефекти. Анимирани филм „Александар Невски“ урадио је пре пријемног испита.

Први филм и прва награда десетогодишњег Јакова

Јаков Попов каже за „Орбиту културе“ да се анимацијом почео бавити као десетогодишњак. Његова фамилија упознала се са анимацијом преко руске породице Чајка која је у свом породичном студију Чајка-Стајка држала радионице анимације.
„После тога смо заједно радили радионице, онда смо сами одржали једну и тад је настао филм 'Легенда о божићном дрвету' ког смо направили у Културном центру Новог Сада. Позвали су нас у Москву на месец дана на фестивал 'Свет у миру' и то је било одскочна даска за наше бављење анимацијом. На том фестивалу осим што смо се лепо провели, упознали смо се боље са анимацијом и са људима из струке, а филм је добио награду.“
Породични студио Дом, у међувремену је добио мноштво награда, а Јаков не може ни да их све поброји. Најдраже су му награда Златни витез 2022. године и награда на 'Бизант фесту' у Мелбурну за најбољи анимирани филм за „Александра Невског“.
„Награде ми свакако много значе јер на фестивалима постоји стручни жири који их додељује тако да су награде и признање стручњака знак да идем у добром смеру“.

Породични студио –мама, тата и петоро деце

У породичном студију Дом раде петоро деце, мама и тата. Посао је подељен тако да неко ради монтажу, неко режију, неко анимацију, неко пише сценарио а Јаков је, углавном, режисер и аниматор. На питање чија је последња реч кад се ради филм, Јаков одговара:
„Свакако да увек важи кућна хијерархија, а што се тиче самих филмова, режисер је тај који своје идеје износи у филм и управља целим процесом“.
© Фото : Студио ДОМ анимацијеФестивал ”Покров”, Кијев, Украјина, 2018. године - Јаков и мама Злата потписали су филм "У почетку беше слово" о Светим Ћирилу и Методију, који је освојио прво место.
Фестивал ”Покров”, Кијев, Украјина, 2018. године - Јаков и мама Злата потписали су филм У почетку беше слово о Светим Ћирилу и Методију, који је освојио прво место. - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Фестивал ”Покров”, Кијев, Украјина, 2018. године - Јаков и мама Злата потписали су филм "У почетку беше слово" о Светим Ћирилу и Методију, који је освојио прво место.
Православне теме су доминантне у филмовима Студија Дом иако се данас мало ко бави православним филмом, а поготово православном анимацијом.
„Православне теме имају много тога да кажу и буквално су неисцрпне.“

Анимација – уметност претеривања

Јаков је пробао све технике анимације, али ниједна му није толико занимљива као техника стоп мошн пластелином, с којом се прво и упознао.
„Студио Чајка-Стајка се првенствено бави анимацијом пластелина, што смо ми, такорећи, наследили. Пластелин је пре свега занимљив зато што је сам по себи, као материјал веома флексибилан што је веома користно за анимацију. Данас превлађује модерна 3Д технологија, међутим, није исто кад радимо на рачунару, кад наш покрет зависи од тога који ћемо број написати у неком реду и кад у рукама држимо нешто што можемо да опипамо и померамо“.
Стоп мошн анимација пластелином ради се тако што се направи лик од пластелина, фотоапаратом се уради слика тог лика, па се потом помера и слика поново. Добије се низ слика са различитим положајима тела јунака и кад се брзо „мотају“ добије се илузија покрета, објашњава Јаков.
„Анимацију многи називају уметношћу претеривања зато што нам пружа многе ствари које не можемо да ухватимо на камери а које су реалне. Баш због тога пластелин је одличан за анимацију јер може бесконачно да се гњечи, сажима, трансформише“.

Ментор брату и сестри

Иако је због минулог рада лакше уписао академију, Јаков истиче да има још доста тога да научи.
„На факултету има много занимљивих предмета за које ми је веома драго што могу да их изучавам. Навео бих историју филма с којом се нисам раније сретао али сад, после овог једног семестра, много другачије гледам филмове. У раду свакако већ почињем да примењујем све што сам научио“.
Иако каже да је за њега наступило време учења, у плану за 2023. годину је да направи филм о Светом Георгију. У том филму ће режију и анимацију, коју је углавном Јаков водио, преузети његови млађи брат и сестра, Растко и Смиљана, а он ћу им бити ментор.
„Занимљиво је што сам и ја са десет година колико сад има мој брат почео тиме да се бавим тако да ми је драго да мој брат креће истим стопама и радујем се што знам какве га лепе ствари чекају“, закључио је Јаков Попов.
Анимирани филм „Александар Невски“  Јакова Попова. - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
КУЛТУРА
Александар Невски освојио Мелбурн: Српски тинејџер поново задивљује свет
Сцена из филма Трон Светог Саве. - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2019
Због филма малог Јакова цео свет ће чути за Светог Саву (видео)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала