- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руске снаге поштују прекид ватре, украјинске снаге настављају гранатирање војних положаја и насеља

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуска војска у зони специјалне војне операције
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Пратите нас
Здружене војне снаге Русије од 6. јануара у 12.00 часова поштују режим обуставе ватре дуж целе линије раздвајања у оквиру специјалне операције. Упркос артиљеријском гранатирању положаја руске војске и насеља које настављају украјинске снаге, руска војска придржаваће се прекида ватре до суботе у 24.00 ч, саопштило је руско Министарство одбране.
У саопштењу се наводи да су Оружане снаге Украјине извршиле једанаест минобацачких напада на руске положаје. У правцу Соледара, Авдејевке и Марјинке, непријатељ је 51 пут употребио артиљерију против јединица руске војске.
На стамбене четврти Доњецка украјинска војска испалила је преко 60 пројектила великог калибра, а насеље Макејевка у ДНР гранатирано је америчким ракетама вишецевног система „хајмарс“.
У Запорошкој области, украјинска војска отворила је артиљеријску ватру тридесет један пут. У правцу Херсона и Кривог рога, непријатељ је извео седамнаест артиљеријских напада. Узвратном ватром руске војске сви положаји Оружаних снага Украјине са којих је извршавано гранатирање су потиснути.
У правцу Купјанска у Харковској области током протеклог дана одбијен је напад 14. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине. Узвратном ватром руских снага ликвидирано је преко 20 непријатељских војника, а уништен је и тенк, борбено возило вишецевног ракетног система „град“, као и два аутомобила.
У правцу Красног Лимана одбијен је напад две јуришне групе 80. и 95. десантно-офанзивне бригаде украјинске војске. Укупни губици ових јединица непријатељских снага износе преко 30 војника, две хаубице Д-20, оклопно борбено возило и камионет.
У правцу Доњецка спречен је покушај јединица 110. механизоване и 79. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине да нападну руске положаје у области два насеља у ДНР. Том приликом, скоро 50 украјинских војника је убијено или рањено, а уништени су и један тенк и аутомобил.
На подручју јужног Доњецка пресечен је контранапад јединица 108. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине. Узвратном ватром руских снага ликвидирано је преко 20 украјинских војника, а уништене су две хаубице Д-30, оклопни транспортер и два камионета.
Средствима руске ПВО током претходног дана уништена су четири украјинска дрона у Запорошкој и Херсонској области.
Поред тога, пресретнуто је пет пројектила система „ураган“ и „хајмарс“, као и противрадарска ракета „харм“ америчке производње у ДНР и Запорошкој области.
Претходно је Кремљ саопштио да је руски председник Владимир Путин наложио министру одбране Сергеју Шојгуу да уведе режим прекида ватре на линији раздвајања у Украјини од подне 6. јануара до поноћи 7. јануара.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Специјална операција у Украјини
Примирје са руске стране ступило на снагу, украјинске снаге гађају Доњецк
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала