Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Курти, децу ти нећемо опростити“: Протест у Штрпцу због напада на српског дечака и младиће /фото/

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПротест Срба у Штрпцу
Протест Срба у Штрпцу - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
У Штрпцу је одржан велики народни протест поводом бруталног покушаја убиства српског дечака Стефана и српског младића Милоша Стојановића у Готовуши, напада на српског младића Стефана Томића у Клокоту, као и континуиране антисрпске репресије.
На протест су, поред грађана Штрпца, пристигли и Срби са централног, али и из осталих делова Косова и Метохије. Протесту су присуствовали и председник Српске листе Горан Ракић, потпредседник Игор Симић и члан Председништва Славко Симић.
Окупило се више хиљада Срба који су носили транспаренте на којима је писало: „Курти, децу ти нећемо опростити!“, „Стефане, срце српско јуначко!“, „Пуцањ у Стефана и Милоша је пуцањ у срце Србије!“, „Европо, за шта су наша деца крива?!“, „Наша деца нису за Куртијев метак!“.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићНа протесту су и представници Српске листе.
Протест Срба у Штрпцу - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
На протесту су и представници Српске листе.
Ту су били и натписи: „Нећете нам Штрпце претворити у гето!“, „Штрпце је срце Србије!“, „Ми само желимо мир“, „Слобода за браћу“, „Вучићу, чувај Србе и мир“, „Косовска Каменица је уз браћу из Штрпца“, „Од Горњег Кусца до Штрпца куца једно срце“, „Поморавље је уз браћу из Штрпца“, „И у добру и у злу Поморавље је ту“.
На прилазу Штрпцу било је присутно више патрола тзв. косовске полиције и Кфора.

„Време је да међународна заједница уразуми Куртија“

Окупљенима су се обратили председник општине Штрпце и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић и председник СЛ Горан Ракић.
Јевтић је изјавио да су се Срби окупили на протесту, јер их је мука натерала и поручио међународној заједници да је време да, како је казао, уразуми Аљбина Куртија.
„Стефан и Милош су показали да су храбри храбри, јер нису спустили главу кад је на њих пуцано. Овај број људи показује наше јединство онима коју су желели да нас протерају. Уместо да традиционално прослављамо Божић, ми смо морали протестом да дигнемо глас против пуцња на Стефана и Милоша. Зашто? Јер су Срби“, истакао је Јевтић.
Јевтић је додао да је резултат политике у Приштини довео до тога да појединци мисле да могу слободно да пуцају у српску децу.
„Зато је овде данас свака српска глава Стефан и Милош. И управо одавде са овог места шаљемо поруку, да нас неће уплашити ни отерати они који пуцају и они који покушавају на различите начине да нас протерају. Шаљемо поруку мира, да желимо да будемо свој на своме. То је порука који шаљемо са сваког протеста. Мир као главна порука, јасно је ко жели супротно томе“, казао је Јевтић.

„Окупиле су нас јуначке ране Стефана и Милоша“

Горан Ракић је казао да су на протесту у Штрпцу Србе окупиле јуначке ране Стефана и Милоша.
„Окупиле су нас јуначке ране Стефана и Милоша из Штрпца али и Стефана из Клокота. Терор диктаторског режима Аљбина Куртија се наставља. Курти се толико заигра мислећи да су Срби склонили барикаде јер се плаше. Ако Стефан није слагао главу, ко сме од нас да посустане и да се преда. Наша борба мирним и демократским путем је начин да се боримо против Куртија. За то имамо подршку Александра Вучића“, рекао је Ракић.
Ракић је додао да су тешка времена кад се на власти у Приштини налази човек који је заслепљен мржњом.
„Човек са којим се не може преговарати, и ако нисмо подржали његову владу, јер смо знали да ће се његова политика заснивати на угњетавању Срба. Лично сам са својим сарадницима, док сам био министар указивао да мора да престане са малтретирањем Срба, али узалуд. Његов циљ је стварање таквих услова да Срби напусте своја огњишта. Али моја порука је да се не смемо предати“, истакао је Ракић, пренео је Косово онлајн.
Ракић је навео Срби са Косова борбу воде мирним и демократским средствима.
„Наша слога је најјаче средство да се одупремо диктаторском режиму Аљбина Куртија. Ако смо јединствени и сложни победићемо. За нас не постоји избор и то нам је олакшано. Ми морамо да останемо и опстанемо, као што су наши преци остали у много тежим условима. И за то имамо подршку председника Александра Вучића“, поручио је Ракић.
На скупу је говорио и Стојан Маринковић, директор школе коју похађа мали Стефан на кога су пуцали на Бадњи дан, који је рањеној српској деци пожелео брз опоравак. Маринковић је нагласио да је заједничка жеља свих окупљених на протесту да српска деца на КиМ безбрижно одрастају.
„Шаљемо поруку да верујемо у слободу и право на живот и да само у миру можемо изградити бољу будућност за све нас“, рекао је он.
Хуанита Рачичевић, жена ухапшеног Србина Димитрија Рачичевића, изјавила је да се сваки родитељ на Косову и Метохији плаши за сигурност своје деце.
„Уместо осмеха, суза Стефанова, борба за живот Стефана и Милоша. Још колико Стефана и Милоша треба да се бори за свој живот“, упитала је она, поручивши да Срби не смеју да одустану од борбе за своја права.
Стефан (11) и Милош (21) Стојановић рањени су у петак, када је на њих, како тврди Канцеларија за КиМ, без икаквог повода, из возила у покрету пуцао локални Албанац. Они су у тренутку напада ишли поред пута и носили бадњак када је нападач на њих отворио рафалну паљбу.
Тзв. косовска полиција саопштила је да је ухапсила мушкарца осумњиченог за пуцњаву, коју је оквалификовала као „убиство у покушају“, а тужилаштво је затражило једномесечни притвор.
Према последњим информацијама, Стефан и Милош су добро и опорављају се.
Још један напад забележен је на Божић, у селу Клокот код Гњилана, када је група Албанаца напала и претукла Стефана Томића (18) док се враћао са Божићне литургије.
После рањавања у Готовуши Срби из околине Штрпца блокирали су пут ка Урошевцу и започели протесте, а они су прекинути после разговора са представницима локалне власти и обећања полиције да ће поново поставити контролне пунктове.
Дечаци рањени у Штрпцу на Бадњи дан - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
СРБИЈА
Пуцањ у срце Запада: За Божић распет Христос изнад Косова и Метохије
Стефан Томић кога је на Косову и Метохији претукла група Албанаца - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СРБИЈА
Нападнут још један српски младић на Косову и Метохији: Група Албанаца претукла Стефана на Божић
Далибор Јевтић и Горан Ракић у посети дечаку рањеном код Штрпца - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СРБИЈА
Напад на српске дечаке није случајан, осумњичени пуцали и у Штрпцу и на Брезовици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала