- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Отац му завршио каријеру допинг скандалом – а Американац против Новака брани част породице

© AP Photo / Kelly BarnesСебастијан Корда
Себастијан Корда - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
До пре само неколико година Себастијан Корда, амерички тенисер, био је један од дечака који су силно желели фотографију са Новаком Ђоковићем, најбољим српским тенисером, а сада ће се управо са њим борити за други трофеј у каријери у финалу Аделејда.
Себастијан Корда игра фантастичан турнир и уписао је већ у првом колу Аделејда важну победу, а онда само наставио да меље фаворите. Најпре је елиминисао Ендија Марија, а потом Роберта Баутисту Агута, Јаника Синера, да би на крају прошао у финале после предаје Јошихито Нишиоке.
Корда има 22 године и тек је почео да сазрева као играч, а прву и једину АТП титулу освојио је у Парми 2021. године, док је прошле сезоне дебитовао на Аустралијан опену где је стигао до трећег кола што је био случај и са Ролан Гаросом.
Млади тенисер од детињства није могао да побегне од тениса јер је дете славног Петра Корде, чешког играча и Гренд слем шампиона. Старији Корда био је други рекет света, као и шампион Аустралијан опена и финалиста Ролан Гароса у синглу и дублу. Такође, Себастијанова мајка је Регина Рајхртова, која је била 30. тенисерка света.
Занимљиво да је Корда управо двадесет година након свог оца подигао јуниорски пехар Аустралијан опена.
Петр Корда каријеру је завршио 2000. године и то након што му је истекла суспензија коју је добио због допинга. Децембра 1998, је објављено да је Корда позитиван на забрањену супстанцу нандролон, након његовог четвртфинала на Вимблдону 1998. године против Тима Хенмана. Упркос томе, ИТФ га није одмах суспендовао, већ је од јула 1999 суспендован на 12 месеци. Повукао се из тениса 2000. пошто је забрана истекла, изгубивши меч од Мартина Хромеца на челенџеру у Прагу.
Себастијан је сада ступио на АТП сцену и не само да може да „опере“ образ породице Корда, већ и да надмаши оца јер је изузетно талентован.
Док је правио прве тениске кораке идол му је био управо Новак Ђоковић. Корда са Новаком има фотографије када је био доста млађи, а док је српски ас већ увелико ређао трофеје.
Навикао је Новак већ да претходних година све више игра против момака чији је идол и свестан је да то није наиван задатак, јер тенисери као што је Корда немају шта да изгубе.
„Новак је толико добар да ако план А не функционише, прелази на Б, па на Ц и Д. Има у репертоару различите тактике које користи, чита противнике вероватно најбоље на свету. За победу над њиме, потребни су снажни ударци, а мислим да ја то имам. Покушаћу да играм прса у прса и да победим. Биће то велико искуство за мене“, рекао је Корда пред сусрет са Ђоковићев.
Српски ас и млади тенисер до сада нису одиграли ниједан међусобни меч.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СПОРТ
Новакове „стотке“ – на три континента и једном острву
Себастијан Корда - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СПОРТ
Американац се „оштри“ за финале: „Знам како да победим Ђоковића“
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СПОРТ
Русу досадило да губи – „Надам се да Новак неће бити на мојој страни жреба на Аустралијан опену“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала