- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен први организам који се храни искључиво вирусима

CC0 / Pixabay / Вируси — илустрација
Вируси — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
Једна врста планктона која насељава слатководну воду широм света је, према тврдњама научника, први познати организам који преживљава тако што се храни само вирусима.
Већина претходних истраживања је пружала оскудне доказе у прилог хипотези да водени организми једу вирусе, али тим предвођен Џон ДеЛонгом са америчког Универзитета Небраска-Линколн тврди да се сада са сигурношћу може рећи како они могу бити храна.
„Они се састоје од заиста добрих ствари — нуклеинских киселина, пуно азота и фосфора. Стога би доста организама требало да их жели као храну“, објаснио је ДеЛонг.
За потребе студије др ДеЛонг и његов тим прикупили су узорке воде из језера, из којих је накнадно „извучено“ пар капљица и у које је додата „велика порција“ Chlorovirus-a.
Посматрајући испод микроскопа, схватили су да једноћелијски организам Halteria не само да конзумира додати вирус, већ и да је вирус такође подстакао његов раст и повећао популацију за око 15 пута.
„Наши резултати сугеришу да перзистентност вируса не зависи само од фактора животне средине, већ и од исхране предатора“, написали су научници у студији.
Они су закључили да је вероватно да исхрана врши селективни притисак и утиче на еволуцију одређених фенотипова вируса, како би се они ефикасно имплицирали унутар домаћина, пренела је „Национална географија“.
Стаклена жаба белог срца приказана је у природном резервату планине Кордиљера Ескалера у Тарапотоу, североисточни Перу. - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
ДРУШТВО
Постати невидљив: Научници решили једну од највећих мистерија природе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала