- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Постати невидљив: Научници решили једну од највећих мистерија природе

© AFP 2023 / ERNESTO BENAVIDESСтаклена жаба белог срца приказана је у природном резервату планине Кордиљера Ескалера у Тарапотоу, североисточни Перу.
Стаклена жаба белог срца приказана је у природном резервату планине Кордиљера Ескалера у Тарапотоу, североисточни Перу. - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Научници сматрају да су решили једну од највећих мистерија природе доказујући да тропске стаклене жабе из Централне и Јужне Америке постају провидне уклањањем скоро свих својих црвених крвних зрнаца из циркулације и стављањем у јетру, показало је ново истраживање.
У исто време, водоземац избегава негативан ефекат згрушавања крви, што даје наду да би проучавање ове необичне способности могло унапредити људску хематологију, пише „Сајенс“.

„Ове жабе пакују већину црвених крвних зрнаца у јетру, тако да се уклањају из крвне плазме. И даље циркулишу плазмом... али то раде без покретања масивног угрушка“, рекао је Џеси Делија, истраживач у Природњачком музеју у Њујорку.

Отприлике 90 одсто крвних зрнаца жаба се скупља у јетри, скоро удвостручујући њену величину. Када падне ноћ и малени створ се одлучи да поново постане активна ради лова и парења, пушта крвна зрнца из јетре у циркулацију.
Ова створења, која су дугачка једва 2,5 цм, већину времена проводе на лишћу у тропима Централне и Јужне Америке, где је способност да постану транспарентна савршена заштита од предатора.

„Ако преврнете ове жабе, могли бисте да гледате како им срце куца. Можете да видите кроз кожу и видите мишиће, а већина телесних шупљина је заиста провидна“, објаснио је Делија.

И даље је међутим загонетка је како ове животиње успевају да избегну згрушавање крви.
Летећи диносаурус – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
ЖИВОТ
Први пут откривени остаци сисара које су јели диносауруси
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала