- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Нека живи Србија и Република Српска /видео/

© FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJAСвечана академија поводом Дана Републике Српске
Свечана академија поводом Дана Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
Поводом Дана Републике у Спортској дворани „Борик“ у Бањалуци одржана је свечана академија.
"Република 31. пут слави своје постојање, то је неспорно, без обзира јер неки наши пријатељи то не воле, али се не може зауставити. Показали смо за ову 31 годину да, у неким нашим борбама које нам нису биле на руку, да су нам узели много, али нису узели душу", рекао је председник РС Милорад Додик на свечаној академији поводом Дана Републике Српске.
Он је рекао да су у РС уверени да ће се достићи крајњи циљ слободе.
"Знам да неки не желе РС, њима нећу ништа да говорим, променити их нећу. Нема разлога да се стидимо наше историје, нашег постојања. Ја нисам човек који мрзи, нисам пакостан, али се јави неки инат у мојој души, само да вас некад нервирам", поручио је Додик.
Он је захвалио пријатељима из Европе, а посебно држави Србији и председнику Александру Вучићу.
"Природно је да будемо загледани у Србију, као што су Хрвати из БиХ у Хрватску, па и Бошњаци у неке далеке истомишљенике који нису овде стационирани... Почињемо да живимо на миран начин. Нека свако има своју државу, нека се организује како он мисли да треба да живи. РС има своје границе и никада у историји до сада српски народ није био дефинисан као што је то сада. А питање статуса? Видели смо како то иде, борићемо се. Нека живи Србија и Република Српска, јер без тог двојца живота нема", истакао је Додик.
„Нема народа којем суд одређује када је створена нека држава – Српска је рођена 9. јануара“, рекао је Додик.
„Када сам 1992. године дизао руку на одлукама прве Скупштине Републике Српске, ни сањао нисам да ћу 31. годину касније овде говорити. Дан када смо са поносом донели тешку и неизвесну одлуку о формирању Републике Српске, јер другог избора нисмо имали. Били смо јединствени без обзира на политичке партије, идеологије“, поручио је Додик.
„Прихватили су улогу великомученика, и данас неки од њих су у светским казаматима. Они су у програму објединили српски народ, а уједно и побјегли од страдалничког, јер Република Српска је победа“, нагласио је Додик.
Додик је поручио да Срби никада нису престали да се боре за слободу.
„Да су Срби хтели БиХ те 1992. Срба би овде било тек у малим постоцима као што их данас има у ФБиХ“, рекао је Додик.
Снага Републике Српске и Србије је у вољи народа, рекао је он.
„Свет се променио и ништа више није исто. Поносни смо на нашу историју, и волео би да нас је више међу живима. Јасеновац је жива рана нашег народа“, рекао је Додик.
Рођендан Републике Српске је један од најзначајнијих датума српског народа, рекао је председник Скупштине Србије Владимир Орлић на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске, која је одржана у Бањалуци.

Цвијановићева: Верујем у Српску и слободарску идеју

„Верујем у Републику Српску и слободарску идеју која је у њеним темељима“, поручила је српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић на свом профилу.
„Веровала сам и верујем у Републику Српску, јер има поносне и вредне људе чија је љубав према Републици њен крвоток и најснажнији имуни систем. 9. јануар је њихов дан и једнако припада свим нашим Крајишницима, Посавцима и Семберцима, Романијцима и Херцеговцима. 9. јануар припада народу Републике Српске“, написала је Цвијановић.
Каже да је тако и било, тако је данас, а тако ће бити и довека!
„Са пуним срцем и са најлепшим жељама, честитам Дан Републике свим грађанима Републике Српске“, навела је Цвијановићева.
„Изузетна је част и радост бити овде. Заједно обележавамо 31. годину битисања Српске“, поручио је Орлић.
Орлић је истакао да се Српска бранила и одбранила.
Република Српска постала је симбол слободе и опстанка српског народа, изјавио је српски глумац Вук Костић на Свечаној академији поводом Дана Републике.
Костић је истакао да „поштовање предака који су уградили своје животе у нашу слободу треба да памтимо, а не злопамтимо“.
„Треба да разазнамо ко су нам пријатељи, а ко нам не мисли добро. Данас чувамо Републику Српску и Косово и Метохију, подижући штит на бранику православља“, додао је Костић.
Академији су присуствовали председник Српске Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, епископ бањалучки Јефрем и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.
Присуствовали су и председник скупштине Србије Владимир Орлић, министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, чланови Владе Србије, као и званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске, БиХ и Србије.
Девојчица на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци. - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
РЕГИОН
Прослава Дана Републике Српске први пут у Источном Сарајеву: Трачак наде да је суживот у БиХ могућ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала